Arbetsmarknad

Nyanlända sjuksköterskor utbildas på Sophiahemmet

Nyanlända sjuksköterskor utbildas på Sophiahemmet
Fwo Yi Tee och Omar Hawajri ser fram emot att lära sig mer om det svenska hälso- och sjukvårdssystemet. Foto: Pia Hultkrantz/Sophiahemmet

Från och med i höst ger Sophiahemmet högskola nyanlända sjuksköterskor chansen till en hoppfull nystart i yrkeslivet.

Den skräddarsydda introduktionsutbildningen i svensk hälso- och sjukvård på Sophiahemmet högskola i Stockholm har tidigare bara vänt sig till läkare, men öppnas nu även för sjuksköterskor och barnmorskor.

Förberedande introduktion

I höst kommer två sjuksköterskor att tillsammans med 32 nyanlända läkare gå den tre månader långa utbildningen, som syftar till att ge deltagarna goda förutsättningar att klara det kunskapsprov som krävs för att få arbeta som legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal i Sverige, skriver Sophiahemmet i ett pressmeddelande.

– Det här är en stor dag. Jag har fått tillbaka hoppet om att återigen kunna få arbeta som sjuksköterska, säger Fwo Yi Tee från Malaysia, som är en av de två sjuksköterskorna som precis påbörjat utbildningen.

Hennes kurskamrat, sjuksköterskan Omar Hawajri från Palestina, håller med:

– I många år har jag kämpat och försökt ta mig in och arbeta inom svensk hälso- och sjukvård men det har varit omöjligt, som att famla i ett mörker. Till slut tappade jag motivationen och gav nästan upp. Men nu känner jag mer hopp än någonsin, säger han i pressmeddelandet.

Längtar efter att bidra

Sophiahemmets rektor Johanna Adami berättar att hon hört många liknande historier från deltagare på introduktionsutbildningen, om svårigheter att komma in i den svenska sjukvården för att kunna skaffa sig den erfarenhet som krävs för att klara kunskapsprovet. Många beskriver känslan av utanförskap och frustration över att inte få dela med sig av sin kunskap och erfarenhet.

Läs också: Distanskurs ger fler chans att få svensk legitimation

– Trots att jag jobbat som sjuksköterska i nästan fyra år i Palestina vill ingen låta mig arbeta som vare sig undersköterska eller avdelningsassistent, berättar Omar Hawajri som idag försörjer sig som personlig assistent.

Men nu kommer han få sätta sig in i hur det svenska sjukvårdssystemet fungerar. Föreläsningarna handlar om allt från lagar och dokumentation till diskussioner om etik och genusfrågor. I utbildning ingår också praktik.

– För första gången på länge känner jag mig på riktigt välkommen att som sjuksköterska kunna bidra, säger Fwo Yi Tee.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida