Sandra startade språkkafé för nyanlända elever – nu är hon Årets skolsköterska
Sandra Birkbeck vill förebygga ensamhet hos nyanlända ungdomar. Därför startade hon och kuratorn språkkafé. ”Jag ville ge dem en chans att träffas, prata och hitta ett socialt sammanhang”, säger hon. Nu får hon utnämningen Årets skolsköterska.
Sandra Birkbeck är skolsköterska på Östra gymnasiet i Huddinge utanför Stockholm. Hon ler glädjestrålande när Vårdfokus fångar in henne under Skolsköterskekongressen i Norrköping.
I hård konkurrens har hon blivit utsedd till Årets skolsköterska 2023 av Riksföreningen för skolsköterskor under årets kongress förra veckan, med över 1500 deltagare i Norrköping.
I motiveringen står att hon bemöter elever med värme, kompetens och aldrig sinande energi. Hon beskrivs som den ultimata lagspelaren och lyhörd för olika sätt att möta problem och duckar inte för att möta de svåra frågorna.
Hur känns det att ha fått utnämningen?
– Jag är otroligt tacksam. Det känns lite konstigt att faktiskt jag blev utnämnd, när det är så många duktiga skolsköterskor här. Men jag är stolt och ska hänga upp tavlan på mitt rum på jobbet.
Sandra Birkbeck har tillsammans med skolans kurator startat språkkaféer för nyanlända elever som går språkintroduktionsprogrammet.
– Jag ville förebygga ensamhet och skapa ett sammanhang. Andra elever har en del uppstartsaktiviteter när de börjar gymnasiet, för att lära känna varandra. Men de här eleverna startar vid olika tidpunkter. De har svårare att få ihop det sociala, de kan ju inte heller svenska språket. Jag och min kollega är där också och fikar, fast vi jobbar ju egentligen, säger hon.
Sandra Birkbeck har arbetat på Östra gymnasiet sedan 2015. Innan dess hade hon några års erfarenhet som skolsköterska på en grundskola, och tidigare från bvc och akutsjukvården på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm.
Så här lyder hela motiveringen till utnämningen:
”Med värme och kompetens bemöter Sandra elever med en aldrig sinande energi. Genom fortbildning i exempelvis samtalsmetodik, KBT och Droger i skolan bidrar Sandra till en ökad kompetens i hela elevhälsoteamet. Sandra bidrar också till en ökad hälsa bland eleverna på skolan, bland annat har hon sedan några år ett SPRINT (språkintroduktion) café där nyanlända ungdomar får en chans att dela sina erfarenheter med varandra på ett lättsamt sätt. Sandra är den ultimata lagspelaren, hon är lyhörd för olika sätt att möta problem och duckar aldrig för de svåra frågorna. Som kollega är Sandra kunnig, glad, positiv, seriös och någon man till 100 procent kan lita på.”
Själv säger hon:
– Det här är ett lagarbete vi gör tillsammans i elevhälsoteamet. Utnämningen känns som ett fint kvitto på vårt jobb. Det känns skönt, för ibland kan man tvivla på att det man gör spelar någon roll.
Under kongressen delades fler priser och ett stipendium ut.
Priset för bästa vetenskapliga poster gick till Ida Enskär, för en studie om skolsköterskors hpv-vaccinering. Den visar att skolsköterskornas insatser har avgörande betydelse för att vaccinationsprogrammet ska vara framgångsrikt. Vaccinet ger effektivt skydd mot livmodercancer, men många väljer bort det ändå. En förklaring är olika former av vaccinskepsis. Det är en stor utmaning för skolsköterskorna, visar studien.
Priset för bästa poster i öppen klass gick till Karin Kling, skolsköterska och andningsinstruktör, för hennes arbete med andningsteknik. Christin Pålsson fick Transversalstipendiet för sin ledarförmåga. Hon arbetar som medicinsk ledningsansvarig skolsköterska i Karlskrona kommun.