vård utomlands

Sjuksköterskebrist tvingade patient åka till Tyskland för akut canceroperation

Sjuksköterskebrist tvingade patient åka till Tyskland för akut canceroperation
Vårdköer, uppskjutna operationer och brist på vårdplatser - bristen på sjuksköterskor märks allt mer. Arkivbild: Getty Images.

När Årebon Lars Källstrand fick beskedet att det skulle dröja två och en halv månad innan hans bukspottkörtelcancer kunde opereras valde han att söka vård utomlands.

22 augusti 2018

Förklaringen till att det skulle dröja så lång tid var att två av fyra eftervårdsavdelningar i Umeå var stängda på grund av sjuksköterskebrist, rapporterar Sveriges Radio Jämtland.

Bukspottkörtelcancern var aggressiv och för Lars Källstrand kändes beskedet om att han skulle tvingas vänta på operation i två och en halv månad som en dödsdom, säger han till SR Jämtland.

Han fick tips om att söka vård utomlands och fick snabbt kontakt med en klinik i Heidelberg i Tyskland och inom en vecka var han opererad. Ingreppet kostade en halv miljon kronor och betalas av svensk sjukvård.

Läs också: Farligt långa köer för cancerpatienter i Västerbotten

Vårdfokus har tidigare rapporterat i flera artiklar om farligt långa cancerköer på flera håll i landet (se länkar här intill).

Debatt om vården utanför storstäderna

Den aktuella berättelsen om Lars Källstrand kommer säkert att bli bränsle i den stora sjukvårdsdebatt som i dag hålls i Östersund. Sveriges tyngsta sjukvårdspolitiker möts i en direktsänd debatt om vården utanför storstäderna.

Hur rättvis är vården när det gäller vårdköer, specialistvård, geografi, ekonomi och tillgång till personal? Hur ser lösningarna ut inför framtiden?

Samtliga riksdagspartiers ledande företrädare med ansvar för
sjukvårdspolitiken kommer att delta:

  • Annika Strandhäll (S) ? socialminister/sjukvårdsminister.
  • Anders W Jonsson (C) ? gruppledare i riksdagen/1:e vice ordförande.
  • Camilla Waltersson Grönvall (M) ? socialpolitisk talesperson.
  • Karin Rågsjö (V) ? vårdpolitisk talesperson.
  • Acko Ankarberg Johansson (KD) ? partisekreterare och talesperson i sjukvårdsfrågor.
  • Anders Åkesson (MP) ? regionråd med ansvar för sjukvård, sitter i partistyrelsen.
  • Per Ramhorn (SD) sjukvårdspolitisk talesperson.
  • Anna Starbrink (L) sjukvårdspolitisk talesperson.

Debatten är ett samarrangemang mellan SR Jämtland, SVT Jämtland, Länstidningen och Östersundsposten och debatten går att följa direkt eller i efterhand på deras hemsidor från klockan 13:30.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida