arbetsvillkor

Sjuksköterskor flyr akuten i Kalmar

Sjuksköterskor flyr akuten i Kalmar
Akutmottagningen vid länssjukhuset i Kalmar förlorar sina sjuksköterskor. Vårdförbundet är kritiska till att kompetenta sjuksköterskor som vill jobba kvar inte fått igen sina önskemål hos ledningen.

En efter en lämnar sjuksköterskorna akuten i Kalmar. Under två år har 33 valt att sluta och arbetsmiljön blivit allt sämre. Vårdförbundet riktar kritik mot att ledningen inte låtit sjuksköterskorna få heltidstjänster tidigare och löneförhandla.

21 januari 2016

Bara sedan nyår har åtta sjuksköterskor sagt upp sig på akutmottagningen vid länssjukhuset i Kalmar. Många orkar inte med stressen och alla de sms med förfrågningar om att byta pass och jobba extra.

– Trots problem i två år har arbetsgivaren inte lyckats lösa det. Nyanställda och vikarier har inte fått gehör för sina önskemål om fasta heltidstjänster. Rätten till heltidstjänst är helt grundläggande och i landstingsplanen står det att heltid ska erbjudas, säger Tora Elfversson Dahlström, Vårdförbundets vice ordförande i Kalmar.

Flexibelt med deltider

Hon är oroad över att ledningen på akuten inte gått sjuksköterskorna till mötes.

– Ledningen har hellre haft deltidstjänster och vikariat för att ha många huvuden på schemat. Det blir mer flexibelt och lättare att ringa in någon extra på helger eller vid sjukdom. Men rätten att arbeta heltid är ett krav från oss.

Den aktuella krisen på akuten har lett till att ledningen tänkt om och erbjuder nu heltidstjänster. Men fortfarande inte en lön på 25 000 kronor i månaden, vilket sjuksköterskorna kräver.

Lön ska sättas individuellt

– De får inte ens löneförhandla. Ledningen hänvisar till att de har samma arbetsuppgifter som tidigare. Men det står i löneavtalet att lönen ska sättas individuellt och att aspekter som hur svårt det är att rekrytera och behålla personal ska vägas in.

Sjukhuschefen Johan Rosenqvist håller med om att sjuksköterskeflykten från akuten är oroväckande. Att det inte tidigare gått att erbjuda alla heltidsjobb har varit en resursfråga.

– Nu finns fem vakanser och vi erbjuder heltidsanställning. Vi arbetar stenhårt för att få till en lösning och vända situationen. Det stämmer inte att de inte får förhandla. De har fått ett erbjudande nu att ta ställning till, så det pågår en förhandling.

Samlad lönebild

Sjuksköterskorna som slutar och Vårdförbundet uppfattar att det finns ett tak på runt 24 000 kronor i månaden som landstinget inte går över trots bristsituationen. Men det finns inget tak enligt sjukhuschefen.

– Det finns däremot en samlad lönebild, där lönen sätts efter kompetens och hur länge du arbetat.

Betyder inte tillgång och efterfrågan något för lönesättningen av sjuksköterskor på akutmottagningen?

– Jo, och akutmottagningen som helhet har också ett högre löneläge än genomsnittet för sjukhuset, samtidigt som personalen har kortare erfarenhet av yrket på akutmottagningen, säger Johan Rosenqvist.

Vårdförbundets Tora Elfversson Dahlström tycker att det är förfärligt att akuten förlorat så många sjuksköterskor.

– Här har de duktiga, kompetenta sjuksköterskor som har ett års erfarenhet på akuten och verkligen vill arbeta där. Men de vill bli högre värderade. De är tuffa, vilket är bra.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida