Fackordföranden: Fem år vore bra

Elsa B Fridfinnsdųttir vill ha längre utbildning och tuffare sjuksköterskor. — De måste våga mer, säger hon.

Det isländska sjuksköterskeförbundet, Félag íslenskra hjúkrunarfræðinga, tycker att det är bra med en lång grundutbildning och Elsa B Fridfinnsdóttir är övertygad om att det höjer löneläget.

En möjlighet som förbundet har diskuterat är att göra de tre första åren mer teoretiska följt av ett praktiskt slutår med viss specialisering i ett par ämnen. Nu förespråkar man ett fem­årigt program uppdelad på kandidatexamen efter tre år, yrkeslegitimation efter fyra och masterutbildning det sista och femte året.

Utöver lönerna och den ständiga konflikten mellan teori och praktik har Elsa B Fridfinnsdóttir funderat mycket på socialiseringen i yrket. Hon var lärare i 12 år och skulle vilja att sjuksköterskor vågade höja sin röst, både mot kolleger och i medierna.

– Jag tycker att tonvikten på teambildning och grupparbeten är för stor under sjuksköterskeutbildningen. I stället för att stärka individen söker man ständigt samförstånd. Det är ett handikapp i den riktiga världen, säger Elsa B Fridfinnsdóttir.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida