»DET HÄRVAR DROPPEN!«

»DET HÄRVAR DROPPEN!«
Annie Mäenranta på infektionskliniken har bestämt sig. Tvingas hon arbeta varannan helg säger hon adjö till Malmö och drar till Norge.

Förbannade och uppgivna, så kan stämningen enklast beskrivas bland personalen på Universitetssjukhuset Mas i Malmö efter beskedet att de tvingas arbeta varannan helg.?

En som definitivt har fått nog avsjukhusets personalpolitik är sjuksköterskan Annie Mäenranta på infektionskliniken. Hon har bara varit färdig sjuksköterska i ett och ett halvt år, men efter beskedet om tätare helgarbete har hon bestämt sig för att söka sig någon annanstans, troligtvis till Norge.?

– Det här var droppen! Jag känner mig utnyttjad. Inte nog med att man som sjuksköterska aldrig får någon uppskattning för det man gör. Så fort det händer någonting är det alltid vi som ska lösa problemen, nu genom sämre scheman. Varför drabbar det aldrig »de där uppe«??

Hennes arbetskamrat, Emily Bjuvhag, vågar i nuläget inte säga upp sig. ?

– Men det känns inte lika roligt att gå till jobbet längre. Jag trivs jättebra med mitt yrke och mitt arbete, men när vi hela tiden trycks ned i skorna blir det surt på arbetsplatsen.?

Med några få undantag ska helgarbete införas varannan vecka på hela sjukhuset. Det är bara där mycket lite eller inget arbete alls utförs på helgerna, exempelvis operation, som de slipper lägga om sina scheman.??

I förlossningsavdelningens fikarum har barnmorskorna för ovanlighetens skull tid att sitta ned och diskutera. Förslaget om mer helgarbete går inte att acceptera, tycker de.?

– Det är att gå långt tillbaka i tiden. Det är gammaldags och omodernt och innebär att vår sociala tillvaro utanför jobbet blir sämre, liksom samvaron med familjen. Tvingas jag jobba varannan helg måste min man ta mer ansvar på helgerna, vilket han egentligen inte har möjlighet till, säger Lena Olsson, barnmorska på sjukhuset sedan nio år och mamma till två barn.??

De befarar alla att stämningen bland personalen kommer att påverkas negativt; i dag arbetar de två helger av fem. ?

– Det blir inte lika kul att gå till jobbet om man ska tvingas arbeta helg varannan vecka, säger Lena Olsson.?Under semestrarna brukar flera av barnmorskorna arbeta i Danmark eller Norge. Somliga funderar nu på att lämna Malmö, eller byta yrke.?

På kvinnoklinikens akutmottagning har några av sjuksköterskorna redan bestämt sig. De säger upp sig och börjar arbeta i Danmark eller Norge i stället.?

För Anna Ottosson, som fick sin sjuksköterskelegitimation så sent som i somras, finns inte så många andra alternativ. Hon tillhör den kategori medarbetare som sjukhuset vill göra sig av med för att spara pengar – de visstidsanställda.?

– Det känns inte så kul. Jag trivs väldigt bra här och mitt stora intresse är att jobba med kvinnor och hälsa. Jag får ta mig till Danmark för att jobba nu.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida