Läsarkrönika   |  Maria Cronholm, specialistsjuksköterska 25 september 2023

Maria Cronholm: En miljö där medarbetare känner sig sedda, hörda och värdefulla räddar liv

En miljö där medarbetare känner sig sedda, hörda och värdefulla räddar liv
Detta är opinionsmaterial

Det är betydligt trevligare att gå till jobbet när det finns en stark och tillmötesgående grupp och där man känner sig behövd och tillåts visa både sina tillgångar och brister, skriver specialistsjuksköterskan Maria Cronholm i sin nya läsarkrönika.

En unik möjlighet gavs mig när jag fick medverka på ICEM-konferensen, en konferens i akutmedicin med föreläsare som fick mig att sluta blinka. Jag önskar att jag hade fotografiskt minne eller i alla fall ett bättre minne än det jag begåvats med. För så gärna vill jag komma ihåg vad som sades på föreläsningen, precis allt. Men ett par saker som sades hade större förmåga att etsa sig fast än andra: ”Civility saves lives”

Forskning visar nämligen att när jag blir dåligt bemött gör jag ett sämre jobb. Detta verkar åt båda hållen; när en patient ser att någon beter sig oförskämt mot en kollega minskar förtroendet även för oss andra på avdelningen. Vi kan alla sätta en stämpel på våra arbetsplatser genom det bemötande vi ger varandra och våra patienter. Inte minst visar det att ohövlighet förtar potentialen från ett team.

Att forskning är en stor och klart betydande del i att vården utvecklas råder det knappast något tvivel om. Men hur vården faktiskt blir i praktiken, och inte bara på pappret, är ändå i slutändan avhängigt på fotfolket. Vi som går på linoleumgolven, som går upp i ottan till det ”ljuva” ljudet av väckarklockan, som visar oss för patienterna, som är deras ”advokater”, som tar deras prover, som sköter vården kring dem och som har det nära bemötandet med dem. För att resultatet av forskningen ska implementeras är vi viktiga. Det spelar det ingen roll hur långt forskningen skrider fram om inte personalen finns där för att omsätta den i vård och praktik. Tack vare oss – fotfolket, kan forskarna öka vårdens möjligheter att lösa de mest komplexa fall.

Det spelar det ingen roll hur långt forskningen skrider fram om inte personalen finns där för att omsätta den i vård och praktik.

Som i en handskakning mellan fotfolket och forskarna sammanflätas vi till en enhet med ofantliga krafter. Men om den ena sidan inte vill ta i hand blir summan noll. Vi behövs alla för utveckling och framgång. Personalen, dess välmående, handlingsförmåga och teambuilding skapar grunden för lyckad utveckling.

Uttrycket civity saves lives” – att vänlighet faktiskt räddar liv, har inte lämnat mig oberörd. Om vi i en stressig situation bemöts av arrogans, irritation eller snäsighet kan detta medföra en känsla av att inte kunna tillföra eller bidra med något i situationen. Den känslan stänger ner över 60 procent av tillgången till vår kunskap och kapacitet. Tänk dig en situation där din kunskap behövs som allra mest och att du då stänger ner tillgången till denna med 60 procent och i stället går in i försvar med bristande tillgång till kunskap och beslutsfattande.

En miljö där medarbetare känner sig sedda, hörda och värdefulla räddar alltså bokstavligen liv. Det är där starka team kommer in. Det är betydligt trevligare att gå till jobbet när det finns en stark och tillmötesgående grupp och där man känner sig behövd och tillåts visa både sina tillgångar och brister. I förlängningen skapar det även en säkrare och tryggare vård. Och sist men inte minst räddar liv.

// Maria Cronholm, specialistsjuksköterska på akutmottagningen, Drottning Silvias barnsjukhus

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...



Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida