Det här är Martina

Sjuksköterskan Martina Ullman har gett namn åt Stockholms första privata barnsjukhus. Men inte bara det, hon är också en av delägarna.

Vi träffar Martina Ullman på Sophiahemmets sjukhusområde, vid den gula gamla trävillan som ska byggas om till barnsjukhus. I dag huserar tre administratörer på bottenvåningen och ungefär lika många lektorer på övervåningen.

P-O Ström är fastighetschef och berättar när han kikar ut genom dörren att det är styrelsen för Sophiahemmets ideella förening som sitter i villan nu. De ser det inte som ett stort problem att flytta på sig. Lite värre är det med lektorerna på övervåningen, påstår han.

Martina Ullman har ingen personlig relation till huset – där Ingmar Bergman faktiskt bodde som liten. Hon tycker att villan passar som barnsjukhus eftersom den ser välkomnande ut och eftersom det finns en egen parkering i anslutning till den. Annars väntar hon med att ha åsikter.

Martina har varit färdig sjuksköterska sedan 2004 och arbetar i dag på Astrid Lindgrens barnsjukhus, samtidigt som hon går vidareutbildningen till barnsjuksköterska. Hon trivs med sitt arbete och vet inte ens om hon kommer att överge den offentliga vården för att arbeta på det privata barnsjukhuset. Där­emot kommer hon att sitta med i styr-elsen. Där är det två saker som hon kommer att driva extra hårt. Den ena är att sjuksköterskor ska ha högre lön.
– Det är en viktig fråga och inte bara för mig. Det är vi överens om i styrelsen. Sjuksköterskor har en alldeles för dålig löneutveckling. Jag tycker att det är svårt med individuella löner för sjuksköterskor, men erfarenhet och kompetens borde premieras bättre.

Den andra viktiga saken för Martina Ullman är gott bemötande. Hennes vision är att på barnsjukhuset som bär hennes namn ska både barn och föräldrar känna sig sedda och bekräftade. Inte till skillnad från hur det fungerar i den offentliga vården dock. Det är inte för att hon är kritisk till den som hon har blivit delägare i det privata barnsjukhuset. Mer för att det känns kul och spännande. Fast också lite läskigt.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida