Dyrt, men höga löner

Det kommer att krävas en stor plånbok för att gå till barnsjukhuset Martina, men personalen kommer att få rejält betalt. Hur sjukhuset ska drivas svarar en av delägarna, Staffan Meurling, professor i barnkirurgi, på:

Kräver ni privat sjukvårdsförsäkring?
– Nej, inte till en början. Det tar tid att bygga upp en kader av patienter som har sjukvårdsförsäkring. De första åren kommer vi även att ta emot patienter utan försäkring som står för hela patientavgiften själva. Efter några år räknar vi med att ta emot 15 000–25 000 patienter årligen.

Vad kostar det?
– Ett akutbesök kommer att kosta 800 kronor
och det är mycket pengar helt klart, men för många tror jag att det delvis är en prioriteringsfråga. Tänk bara på vad det kostar att gå till frisören och göra slingor.

Kommer ni att ha vårdavtal med landstingen?
– Inte vad vi vet nu. Vi är öppna för det, men landstingen avvaktar tills de vet att vi är ett bra alternativ. Eventuellt kan det så småningom bli fråga om viss barnrehabilitering.

Kan ni bli en gräddfil in i den offentliga vården?
– Vi tycker att vi avlastar den offentliga vården. Vi hoppas på ett gott samarbete. Men sjukhusen kommer att vara restriktiva och remisser från oss kommer inte att behandlas annorlunda än andra. Allvarligt sjuka prioriteras varifrån remissen än kommer.

Vilken vård kommer ni att kunna ge?
– Lättare akutvård samt behandlingar som inte kräver högspecialiserad vård. Förutom en akutmottagning kommer det att bli en kirurgavdelning, en medicinavdelning och en bvc-mottagning. Det finns även planer för rehabilitering, habilitering samt barn- och ungdomspsykiatri.

Ska ni ha journalutbyte med landstingen?
– Nej, åtminstone inte till att börja med. Vi diskuterar med Sophiahemmet och tycker att det är en fördel om vi har samma journalsystem som de har.

Vilka kommer att arbeta på Martina?
– Omkring åtta läkare, tio sjuksköterskor samt undersköterskor, läkarsekreterare och en liten administrativ stab. Vi vill helst att sjuksköterskorna ska ha specialistkompetens, men vet att det är en bristvara.

Hur blir löneläget hos er?
– Lönen kommer att ligga omkring 30 procent högre än i landstingen.

Finns risk för en a- och b-vård?
– Den offentliga vården kan erbjuda en högteknologisk vård som vi aldrig kan konkurrera med. Vi kommer inte att kunna dränera sjukhusen på kvalificerad vårdpersonal. Men kanske kan vi driva på så att landstingen blir bättre på att ta hand om sin personal.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida