arbetstider

I Norrtälje kompenseras de som förlorar på nya avtalet

I Norrtälje kompenseras de som förlorar på nya avtalet
Vid Norrtälje sjukhus var det framför allt medarbetarna på akuten som hade en poängmodell som gjorde att de skulle ha förlorat ekonomiskt på den nya arbetstidsmodellen. Nu har de istället fått höjd grundlön. Foto: Tiohundra.

På akuten vid Norrtälje sjukhus skulle sjuksköterskorna förlora ekonomiskt när det nya arbetstidsavtalet infördes där från årsskiftet. Men här har ledningen tagit oron på allvar och höjt grundlönen som kompensation.

– Vi hade precis samma reaktion här som nu på Karolinska och Danderyds. De som arbetade på akuten hade en poängmodell som innebar att de skulle förlora ganska mycket pengar när det nya arbetstidsavtalet infördes, berättar Ingalill Sundström, som är förtroendevald för Vårdförbundet vid Tiohundra i Norrtälje.

Sjuksköterskorna på akuten hade själva räknat på det och kommit fram till att de skulle förlora på det nya avtalet och få sänkt inkomst.

– Jag träffade alla våra medlemmar tillsammans med arbetsgivaren och vi diskuterade hur vi skulle kunna lösa det. Precis som på andra ställen har vi svårt att behålla våra sjuksköterskor och arbetsgivaren ville inte att någon skulle säga upp sig på grund av det här, säger Ingalill Sundström.

Läs också: Nu börjar sjuksköterskorna på neonatalen säga upp sig

Känsligt att kompensera

Det blev flera turer fram och tillbaka och det stod ganska snart klart att det var en känslig fråga. Arbetsgivaren ville egentligen inte använda uttrycket kompensation eftersom övriga sjukhus i Region Stockholm hade en tuffare inställning. Men till sist enades man om att ha enskilda samtal med varje medarbetare som sedan ledde till att alla fick höjd grundlön. Exakt hur mycket det blev för var och en vill man inte berätta.

– Vi har drygt 30 medarbetare på akuten som var berörda av det här. För dem har vi gjort individuella bedömningar och sett över lönesättningen. Det är olika för olika personer, men det handlar om en permanent höjning av grundlönen, säger Louise Westin, HR-direktör på Tiohundra.

Är det ingen som nu förlorar på det nya arbetstidsavtalet?

– Nej, inte vad jag vet, säger Louise Westin.

Jenny Werninger, sjuksköterska på akuten, bekräftar att de i stort sett är nöjda med de höjningar av grundlönen som var och en har fått.

– Det känns bra för oss och av de som jag har pratat med är det ingen som har förlorat ekonomiskt när det nya avtalet infördes, säger hon.

Fördelar med nya avtalet

HR-direktören Louise Westin vill gärna framhålla fördelarna med det nya arbetstidsavtalet som har starkt fokus på hälsosamma arbetstider. Det handlar om kortare arbetstid, hälsosammare schemaläggning och inte minst: 40 timmar ledighet per år för de som stannar kvar som medarbetare i regionen.

Även Vårdförbundets Ingalill Sundström pekar på att för de flesta som tidigare inte haft förmånliga poängmodeller så är det nya arbetstidsavtalet en vinst.

– Men det ingick också i avtalet att arbetsgivaren skulle se till att ingen skulle förlora på det när det infördes.

Läs också: Nytt avtal i Stockholm ska få sjuksköterskor att stanna

Varför tror du att det här har fungerat i Norrtälje – men inte på andra sjukhus?

– Vi har ett väldigt gott samarbete med arbetsgivaren och dessutom är det extra viktigt för Norrtälje som är ett litet sjukhus långt från Stockholm att kunna behålla sjuksköterskor här. I det här läget tror jag dessutom att det är en fördel att vi är små eftersom kostnaden för att kompensera inte blir lika stor, säger Ingalill Sundström.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida