IT I VÅRDEN

Nu ska hälsoapparna kvalitetssäkras

Nu ska hälsoapparna kvalitetssäkras
Nu ska säkerheten och kvaliteten på olika hälsoappar bli bättre. Arkivbild: Getty Images

I ett delvis EU-finansierat projekt ska Swedish standards institute, Sis, delta i ett projekt som syftar till att göra olika typer av hälso- och livsstilsappar säkrare och av bättre kvalitet för användarna och vårdgivarna.

I dag finns en rad olika så kallade livsstils- och hälsoappar att ladda ner till mobilen för den som vill hålla koll på allt från puls och stegräkning till hur mycket vätska man får i sig på en dag. Men vilka fungerar, och vilka gör det inte? För den som är konsument är det näst intill omöjligt att hålla reda på.

Håller inte alltid vad de lovar

Den enda vägledning man får i dag är vilka betyg olika användare har satt på apparna, vilket inte är detsamma som att de verkligen håller vad de lovar och är av sådan kvalitet att de faktiskt går att lita på.

För att råda bot på detta har ett delvis EU-finansierat projekt startats för att ta fram en teknisk specifikation för hälsoappar. Specifikationerna ska inte bara syfta till att göra apparna säkrare för användarna utan även för vårdpersonal.

”Behövs vägledning”

– Vi bedömer att det finns behov av vägledning för utveckling av hälsoappar och märker ett stort intresse från både utvecklare och myndigheter, säger Jenny Acaralp, projektledare på Swedish standards institute, Sis, om arbetet som omfattar appens hela livscykel: från planering till distribution och uppgradering.

I begreppet hälsoappar ryms en mängd olika typer av applikationer för dagens moderna mobiltelefoner eller läsplattor. De flesta apparna för exempelvis motion och träning omfattas inte av några formella kvalitetskrav. Det gör däremot appar som är till för att användas i medicinskt syfte. Dessa klassas som medicintekniska produkter och måste godkännas av Läkemedelsverket.

Flera länder deltat

Förutom Sverige kommer Storbritannien, Nederländerna, Finland, Tyskland och Italien att delta i projektet.

Företag som är intresserade av att delta i projektet kan vända sig till Jenny Acaralp, jenny.acaralp@sis.se, 08-555 52 057, eller Lena Morgan, lena.morgan@sis.se, 08-555 520 83.

Fakta Sis

  • Swedish standards institute, Sis, är en ideell förening som driver och samordnar standardiseringen i Sverige.
  • Sis är medlem i och representerar Sverige i den europeiska standardiseringsorganisationen CEN och den globala organisationen Iso.
  • Förutom Sis finns två ytterligare svenska standardiseringsorganisationer: Svenska informations- och telekommunikationstandardiseringen, ITS, och Svensk elstandard, SEK.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida