covidvaccin

Astra-vaccin efter infektion ger hög nivå av antikroppar

Astra-vaccin efter infektion ger hög nivå av antikroppar
Kan det räcka med en dos vaccin för de som tidigare varit sjuka i covid-19? Resultaten i en ny svenska studie talar för det, enligt en forskare. Foto: Getty Images.

En dos av Astra Zenecas vaccin hos de som haft covid-19 ger lika höga nivåer av antikroppar som två doser av Pfizer/Biontech. Det gäller även för de som var sjuka för upp till ett år sedan – och för flera virusmutationer, enligt en ny delstudie i Communitystudien som pågår vid Danderyds sjukhus.

Community-studien, som undersöker immunitet efter covid-19, startade våren 2020 och samlade då in prover från drygt 2000 medarbetare vid Danderyds sjukhus. Nu, ett knappt år senare, har en stor del av deltagarna fått vaccin mot covid-19, både Pfizers/Biontechs Comirnaty och Astra Zenecas Vaxzevria – liksom många andra som arbetar inom vården.

Genom den nya delstudien, som ännu inte genomgått peer review, har man sett att deltagare som själva varit sjuka i covid-19 ger lika högt – eller högre – antikroppssvar efter en dos Vaxzevria, som deltagare som fått två doser Comirnaty.

– Det talar för att det kan räcka med en vaccindos om man tidigare har haft covid-19, även om det har gått en lång tid sedan infektionen, säger Charlotte Thålin, specialistläkare och ansvarig forskare för studien vid Danderyds sjukhus och Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande.

De höga antikroppsnivåerna hos tidigare covid-sjuka efter en dos av Astra Zenecas vaccin gällde även mot virusvarianterna från Storbritannien, Sydafrika och Brasilien. Hur långvarigt skyddet är går fortsatt inte att säga för något av vaccinerna, men det är ”mycket positivt” med det höga antikroppssvaret också mot dessa varianter, säger Sebastian Havervall, biträdande överläkare och doktorand i projektet.

Community-studien

Testmetoden är utvecklad på KTH och Sci Life Lab. I forskargruppen ingår specialistläkare Charlotte Thålin, ST-läkare Ann-Sofie Rudberg och specialistläkare Sebastian Havervall från Danderyds sjukhus samt professorerna Sophia Hober, Peter Nilsson och My Hedhammar från KTH. 

Deltagarna bokar tid för testning i en app där de också får sina provsvar efter cirka två veckor. Signering med bank-ID krävs för att hålla sekretessen.

Studien är finanseriad av Region Stockholm, Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, Familjen Erling-Perssons stiftelse, Familjen Christian och Jennifer Dahlberg och Atlas Copco.

Källa: Danderyds sjukhus.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida