Patientinformation

De gör podd om intensivvård

De gör podd om intensivvård
Första avsnittet av intensivvårdspodden leds av Sofia Lindström och Kalle Stoorhöök till vänster. Med är också Helén Söderäng, som vårdats på iva, och läkaren Magnus Von Seth.

Intensivvårdssjuksköterskorna Kalle Stoorhöök och Sofia Lindström har nyligen lanserat en ny podd om intensivvård. Med den vill de framför allt nå patienter och anhöriga, men även vårdpersonal som tar hand om patienter som kommer direkt från iva.

1 februari 2019

”När jag vaknade upp trodde jag att jag var på Berlins flygplats. Förmodligen var det Stasi som hade fångat mig.”

Så inleds första avsnittet av Akademiska sjukhuset i Uppsalas nya intensivvårdspodd där den före detta patienten Helén Söderäng berättar om sina upplevelser av att vakna upp på en intensivvårdsavdelning, iva.

Initiativtagare till podden är intensivvårdssjuksköterskan Kalle Stoorhöök som själv bedriver forskning på patienters och närståendes upplevelser av iva och hur de upplever tillvaron efter att ha vårdats där.

Obehagliga upplevelser

Cirka 20 procent drabbas av posttraumatisk stress efteråt. Depression, förvirring, mardrömmar och minnesproblem är vanligt. Utöver det finns det en mängd andra både fysiska och psykiska svårigheter som kan uppstå.

– Det är vanligt med frågor om vad som hände och hur man blivit behandlad. De flesta är antingen medvetslösa eller nedsövda under vårdtiden. Podden är ett sätt för både patienter och närstående att förstå vad de upplevt och vad som kan hända därefter. Den fungerar som ett komplement till annan information, säger Kalle Stoorhöök.

Även för vårdpersonal

Podden kan också vara intressant för vårdpersonal lyssna på.

– Framför allt sjuksköterskor, undersköterskor och läkare på vanliga avdelningar kan ha nytta av den. Patienter som kommer från iva kan ha en mängd problem som det är bra att personalen känner till. De kan exempelvis vara förvirrade, lida av kronisk trötthet eller muskelsvaghet.

Kalle Stoorhöök gör podden tillsammans vice ordföranden i Vårdförbundets avdelning i Uppsala, Sofia Lindström. Men det är inte för hennes fackliga engagemang som han bett henne medverka utan för att också hon är intensivvårdssjuksköterska.

– Jag tycker att Sofia passar för det här formatet. Hon är bra på att ställa frågor, är snabbtänkt och har en bra röst.

Fler poddar om sjukvård

Intensivvårdspodden är den tredje podden som Akademiska sjukhuset gör för att ge patienter större möjlighet att ta del av viktig information och olika råd. Sedan tidigare producerar sjukhuset en podd om cancer och en om hjärnspöken, det vill säga psykisk sjukdom och psykiatri.

På Vårdförbundets webbplats ges tips på en en rad andra poddar som kan vara av intresse för den som är intresserad av hälso- och sjukvårdsfrågor.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida