Covid-19

Enkät: Har du känt dig trygg med din skyddsutrustning?

Enkät: Har du känt dig trygg med din skyddsutrustning?
Munskydd och visir har hört till vårdpersonalens vardag under pandemin. Foto: Mostphotos

Råden kring skyddsutrustning har ändrats flera gånger under pandemin. Har vårdpersonalen känt sig trygg med de skydd som använts?

8 juli 2021

Enkätbild nummer 5 2021 Lina Parsmark
Lina Parsmark. Foto: Privat.

Lina Parsmark, barnmorska på förlossningen, Hudiksvall.

— Ja, det har jag. Vi har haft visir, munskydd, förkläde och handskar. Det har varit jobbigt med munskydd och visir — varmt och instängt och jag har fått dålig hy. Det blir inte heller lika personligt för patienterna då man inte ser ansiktsuttrycken. Men jag är otroligt tacksam att vi haft utrustning så att vi har kunnat känna oss trygga.

— Vi använder fortfarande samma skyddsutrustning och har inte fått besked om hur länge vi ska använda den.

Enkätbild nummer fem 2021 Pia Olofsson
Pia Olofsson. Foto: Privat

Pia Olofsson, biomedicinsk analytiker och huvudskyddsombud, fysiologiska kliniken, Länssjukhuset Kalmar.

— Jag känner mig ganska trygg nu, men så var det inte i början. Då hade vi ingen skyddsutrust-ning alls när patienter kom till oss. De skulle ju vara friska, hävdade arbetsgivaren.

— Nu har vi alltid munskydd och visir och tar bara av det när vi fikar.

— När vi går ut på vårdavdelningarna och iva för att under-söka covidpatienter har vi andningsskydd. Vi bestämde själva att vi skulle ha en högre grad av skydd, även om det enligt Vårdhygiens riktlinjer ska räcka med kirurgiskt munskydd.

Enkätbild nummer fem 2021 Kristina Flemming
Kristina Flemming. Foto: Privat.

Kristina Flemming, sjuksköterska vid kirurgkliniken, Capio S:t Görans sjukhus, Stockholm.

— Precis i början, när pandemin var ny, kändes det lite otydligt eftersom direktiven ändrades hela tiden. När vi fick vår första covid-patient fick vi hämta munskydd på andra avdelningar.

— Vi hade patienter som låg i korridoren, då blev många av oss sjuka eftersom vi inte visste vilka patienter som bar på smitta.

— Men sedan det bestämdes vilket skydd vi skulle ha har det fungerat bra. Jag vet att det finns de som har känt sig osäkra, men jag har känt mig trygg.

Enkätbild nummer fem 2021 Kerstin Olausson
Kerstin Olausson. Foto: Privat.

Kerstin Olausson, sjuksköterska, kirurgavdelning 1, Östersunds sjukhus.

— Jag har inte känt mig orolig för att smittas, det är inte så jag är som person. Skyddsutrustningen har räckt till här, även i början.

— I början av pandemin fick alla prova ut var sin skyddsmask 90. Sedan hade vi maskerna hängande i skåpen, redo för att använda. Men jag kunde inte använda den för jag har glasögon, så jag hade munskydd.

— Vår avdelning är inte en covidavdelning, så jag har inte varit speciellt utsatt. Numera har vi munskydd på oss hela tiden, utom när vi har matrast. Vi tar bara emot de patienter som testats negativt på akuten.

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida