”Frågan var inte om, utan när jag skulle skriva en bok”
Boken började som en teckning när Robert Grip var föräldraledig från jobbet på ambulansen. Snart hade han ett färdigt manus. Foto: Falck
Bokspecial: Skrivande sjuksköterskor

”Frågan var inte om, utan när jag skulle skriva en bok”

Robert Grip har alltid tecknat mycket. Att han gjort en barnbok är inget som förvånar omgivningen. Inspiration till miljöerna har han hämtat från nattpassen i ambulansen.

22 december 2021

Månväktaren Klaus har ett viktigt uppdrag. Tillsammans med hunden Levi ser han till att månen tänds varje natt och att alla människor sover gott. Men vad gör de två uppe hela natten?

I sin debutbok har Robert Grip skapat ett sagoäventyr med stark retrokänsla. Helt i svartvitt och med skarpa kontraster är det tydligt att författaren dras till 1960-talets bildspråk. Historien utspelar sig till stor del på stadens tak.

— Eftersom jag jobbar på ambulansen i söderort har vi kört runt mycket i Midsommarkransen och Aspudden på nätterna. Jag har tittat mycket på de husen och gillar arkitekturen, berättar Robert Grip.

Robert Grips bästa skrivtips:

  • Bara våga! Jag är övertygad om att det finns massor av kollegor som sitter inne på en massa roliga idéer – våga testa dem.

Den lilla sagan om månväktaren Klaus
Robert Grip
Ordalaget 2021

Det började med en teckning under föräldraledigheten med dottern. Men snart insåg han att figuren i månen bar på en hel berättelse. Bild lades till bild och ganska snart hade Robert Grip ett färdigt manus med både text och illustrationer.

— Eftersom jag alltid har ritat mycket var det ingen av mina vänner som blev direkt förvånad. De säger att frågan inte var om, utan när jag skulle ge ut en bok.

Intresset för att teckna fick han från pappa Anders Svernsjö som var illu­stratör.

— Han lärde mig massor, i övrigt är jag i stort sett självlärd.

Ritar mest digitalt

Även om det fanns funderingar på en karriär i reklambranschen valde Robert Grip vården. I dag arbetar han som specialistsjuksköterska inom ambulansen i Stockholm och stortrivs, inte minst med att få ta del av patienternas livshistorier.

— Trots att vi har flyttat till Uddevalla nyligen jobbar jag en vecka i månaden uppe i Stockholm. Jag kan inte släppa taget om min station, och så har jag en så bra chef.

Till skillnad från sin pappa, som satt vid ett stort ritbord med tusentals pennor och flera ljusbord, ritar Robert Grip mest digitalt. Ipaden kan han också ta med överallt. Lugna nätter på ambulansen i söderort händer det att plattan åker fram.

— Men säg inget till chefen!

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida