”Självkritik är farligt när man skriver”
Önskan att göra något meningsfullt och praktiskt gjorde att Linn Spross lämnade universitetsvärlden för att läsa till sjuksköterska. Foto: Caroline Andersson Renaud
Bokspecial: Skrivande sjuksköterskor

”Självkritik är farligt när man skriver”

"Det vetenskapliga skrivandet dödade min kreativitet och lusten att skriva skönlitterärt. Så fort jag slutade på universitetet kom lusten tillbaka", säger författaren och sjuksköterskestudenten Linn Spross.

Redan 2013 gav hon ut sin första roman, om Hanna som pluggar på universitetet. Då var Linn Spross själv nybliven doktorand i hemstaden Uppsala. Men arbetet med avhandlingen i ekonomisk historia tog den mesta energin, och det skönlitterära skrivandet stannade av. Till slut fick hon nog av universitetsvärlden och började så småningom studera till sjuksköterska. Hon jobbade samtidigt extra i hemtjänsten, precis som huvudpersonen Julia i nya romanen ”Vård, skola och omsorg”.

Även om mycket i hennes två böcker är självupplevt vill Linn inte skriva självbiografiskt och tvingas vara trogen verkligheten, hon vill ha frihet att styra sina olika karaktärer.

Linn Spross bästa skrivtips:

  • Självkritik är farligt. Skriv utan att tänka att någon annan ska läsa din text. Våga skriv dåligt, tänk att det blir vad det blir – det går alltid att ändra senare.
  • Hitta ditt eget språk genom att skriva om det som känns viktigt för dig själv, om sånt som väcker känslor hos dig.
  • Skriv bara om det är kul, inte för att det anses statusfyllt och fint att ge ut böcker.

Vård, skola och omsorg
Linn Spross
Wahlström & Widstrand 2021

Just nu går hon fjärde terminen på utbildningen och praktiserar på infektionsmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Varifrån kom tanken att bli sjuksköterska?
– Jag vill göra något praktiskt och meningsfullt och ha ett arbete där jag får träffa och hjälpa människor. Att min mamma är sjuksköterska påverkade förmodligen också, säger hon.

Du blev besviken på den akademiska världen, känner du någon oro för att bli besviken på vårdvärlden?
– Nej jag är mer orolig för att den ska bli besviken på mig. Ansvaret är enormt och jag känner en skräckblandad förtjusning inför det. Som forskare riskerade jag på sin höjd min egen karriär om jag gjorde ett misstag, som att felcitera en källa. Få hade ens märkt om vi på institutionen gått ut i strejk. Arbetet i vården handlar om liv eller död, det är på riktigt.

Du gillar att skriva – vad gillar du att läsa?
– Helst skönlitteratur. Gärna vardagsnära, jag tycker om att läsa om människors vanliga liv, om vad de åt till frukost. En favoritbok är Maja Ekelöfs diskbänksrealistiska ”Rapport från en skurhink”, som är ett jättefint porträtt av en städerska.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida