”Skrivande är blod, svett och tårar”
Marcus Jarls roman utspelar sig på neonatalen, där han i vanliga fall jobbar som specialistsjuksköterska. Foto: Alexander Donka
Bokspecial: Skrivande sjuksköterskor

”Skrivande är blod, svett och tårar”

Neonatalsjuksköterskan Marcus Jarls hårda slit har tagit hans feelgoodromaner hela vägen till det fina förlaget. För honom förändrades allt när han började ta författardrömmen på allvar.

Marcus Jarl har precis sovit ut efter ett nattpass på neonatalen på Södersjukhuset i Stockholm. Där jobbar han som specialistsjuksköterska sedan flera år, men inte längre heltid.

– Jag bestämde mig för att ta min författardröm på allvar. Då behöver man offra saker och för mig var det att gå ned i arbetstid som sjuksköterska. Den lediga tiden använder jag till att skriva disciplinerat, jag började att se det som mitt andra jobb, vilket är det bästa jag gjort.

Marcus Jarl är aktuell med en feelgoodroman med mycket kärlek och dramatik, som sig bör. I centrum står neonatalsjuksköterskan Lina Råman vars känslor för sin äkta make sätts på prov när hennes livs kärlek, som varit försvunnen, plötsligt dyker upp. Han säger sig bara ha tre månader kvar i livet och vill tillbringa dem med henne.

– Jag undersöker vad man gör då och vad som händer med äktenskapet. Jag är övertygad om att alla har en gnagare, som jag kallar det. En vän, kärlek, kollega som försvunnit på ett dåligt sätt. Det är spännande att se vad som händer om personen kommer tillbaka och man får chansen att reda ut det som gnagde.

Att föräldrarna tycker att jag skildrat deras känslor verkligt är det finaste pris jag kan få.

Huvudpersonen Lina Råman prövas också på sitt sjuksköterskejobb, där hon stöttar familjer och vårdar de allra minsta, samtidigt som hennes egen barnlängtan blir allt starkare.

Det här är Marcus Jarls andra roman och kollegorna har läst båda. De är entusiastiska över att den senaste utspelar sig på neo. Det gör honom riktigt glad, men ännu mer stolt är han över att vissa föräldrar han lärt känna på avdelningen har läst boken.

Marcus Jarls bästa skrivtips:

  • Avsätt tid och ta din dröm på största allvar.
  • Vänta inte på inspiration, den har du redan om du har tanken att skriva en bok.
  • Det är blod, svett och tårar att vara författare, men det är ju alla jobb.

Dina färger var blå
Marcus Jarl
Norstedts 2021

– Jag har tagit neobubblan, som vi säger om vår speciella värld, och skildrat den skönlitterärt. Det kanske är naturligt att jag kan beskriva den ur sjuksköterskans perspektiv, men när föräldrarna tycker att jag skildrat deras känslor verkligt känner jag mig ännu mer hedrad. Det är det finaste pris jag kan få.

Apropå pris, så skrällde Marcus Jarl till i somras. Han fick då Feelgoodpriset för romanen, efter hård konkurrens från etablerade författare. Först fick läsarna rösta fram fyra finalister och sedan avgjorde juryn. Marcus Jarl vann för att han tänjt på gränserna för en feelgoodroman.

Hur kommer det sig att du började skriva?

– Vissa barn gillar att rita, andra att spela fotboll. Jag har alltid skrivit. När jag blev sjuksköterska för tio år sedan hade jag även frilansat en del som journalist. Jag har en skrivarådra, och sedan blir man ju bättre ju mer man tränar på något.

Andra romanen är utgiven av ett stort förlag, vilket Marcus Jarl tycker inneburit ett stort steg i karriären och självförtroendet.

– Det fanns på min bucketlist. Det gör att jag når ut till så många fler läsare.

Vad läser du själv för böcker?

– Jag gillar relationsromaner och amerikanska thrillers. Nu har jag fått många författarkollegor och min bokhög har vuxit, men jag har för lite tid. Jag längtar efter julledighet och lästid.

Varför tror du att sjuksköterskor börjar skriva?

– Jag tror att många kreativa människor söker sig till vården. I våra yrken är vi omringade av känslor och kriser hela tiden. Det finns mycket att skriva om när man har litterära känslospröt. Dessutom har vi ett jobb man är klar med när man går hem. Då kan man vara fri att sätta sig att skriva.

Marcus Jarl fortsätter kombinera sjuksköterske- och författaryrket. Just nu redigeras hans nästa feelgoodroman, som ska komma ut till sommaren.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida