GODA RELATIONER grundade för snabbt avtal
Det lokala avtalet i Jönköping blev klart bara en dag efter den centrala uppgörelsen. Ständiga rundabordssamtal med arbetsgivarna gjorde startsträckan kort. Vid samtalen läggs takterna från Fia med knuff åt sidan.
Ett nytt tvåårsavtal träffades i Jönköping bara en enda dag efter att Vårdförbundets kongress hade antagit medlarbudet och den månadslånga strejken var över.
Det är möjligt att det var just konflikten som gjorde att avtalet kunde slutas så snabbt. För det var inte, som man skulle kunna tro, färdigt redan innan strejken bröt ut.
– Vi träffade arbetsgivaren varje dag under konflikten. I början ägnade vi oss åt att diskutera effekterna av strejken och olika åtgärder med anledning av den. Men varefter dagarna gick fick vi tid över för att prata om vad som skulle komma efteråt, berättar Thomas Johansson, ordförande för Vårdförbundets avdelning i Jönköping.
Ett avtalsförslag växte fram genom samtalen. När ett bud som kändes acceptabelt kom kunde de förtroendevalda ställa sig bakom det vid ett inkallat möte. Därmed var tvåårsavtalet klart. Naturligtvis var det inte en stundens ingivelse som ledde fram till avtalet. Tvärtom, bakom det ligger många års förtroendeskapande åtgärder.
Sven Lindblom har varit ombudsman i Jönköping sedan 1997. Han menar att en avgörande händelse var att Mats Hoppe blev personaldirektör i landstinget 2000.
– Vi hade inte dåliga relationer med landstinget innan dess. Men då var det mer formellt, säger han.
Mats Hoppe kom inte från landstingsmiljön, utan från industrin. Kanske var det för att han inte var uppfostrad i landstinget som han kunde tänka nytt.
Men det krävs som bekant två för att dansa tango. Också Vårdförbundet var redo för att hitta nya samarbetsformer. Inte minst är det Sven Lindbloms erfarenheter från förra strejken – han satt i förbundsstyrelsen då – som har lett fram till det.
En central roll i de förtroendeskapande åtgärderna har rummet med Fiaspelet på bordet.
I de fyra stolarna kring det runda bordet sätter sig Thomas Johansson, Sven Lindblom, Mats Hoppe och landstingets förhandlingschef Ami Andersson tre-fyra gånger om året för att diskutera vad som är på gång, på kortare och längre sikt. Då finns inga papper på bordet. De enda noteringar som lämnar rummet är »att göra«-listor.
– Det är viktigt att vi kan prata med varandra utan att föra protokoll. Då törs vi lufta våra oenigheter och testa våra idéer utan att vara rädda för att de ska användas emot oss vid ett annat tillfälle, säger Thomas Johansson.
Sven Lindblom hävdar att landstinget och Vårdförbundet klarade årets konflikt utan några allvarligare störningar i förhållandet sig emellan, och att de relationsskapande åtgärderna är skälet till det.
Vad gjorde de då vid de så gott som dagliga mötena? Till exempel skickades inga dispensansökningar till Stockholm, utan de löste problemen på plats genom att »förtydliga varslen«, som Sven Lindblom säger.
Alla problem som uppstod avgjordes så långt upp i organisationen som möjligt, vilket bland annat gjorde behovet av skyddsarbeten nästan obefintligt. Arbetsgivaren tafsade inte heller på beviljade semestrar – tvärtom fick de som inte är medlemmar i Vårdförbundet möjlighet att ta ut semester för att slippa arbeta och hamna i konflikt med sina organiserade arbetskamrater.
För Thomas Johansson var det vik-tigt att det blev ett tvåårsavtal.
– Våra medlemmar ska känna att de inte har strejkat förgäves – det ska märkas i lönekuvertet att man har fått en ökning.
Inräknat den särskilda pott som finns för att rätta till felaktig lönesättning (se faktaruta) handlar det om ungefär 16 procents löneökning under avtalsperioden, uppger han.
– Det tycker jag väl matchar Kommunals avtal som ju gav 13-14 procent, säger Thomas Johansson.
En viktig del i lönestrategin i Jönköpings län är att de chefer som är medlemmar i Vårdförbundet inte ingår i de vanliga löneförhandlingarna.
– Vi har redan gjort det som nu finns med i det centrala avtalet, berättar Sven Lindblom. Lönerna för cheferna är en sak direkt mellan dem och deras närmaste chef. Hittills har det fungerat bra, cheferna har fått drygt 6 procent per år under de tre år vi har haft den här modellen.