”Jag har ett par väldigt stora skor att fylla”
Selmin (till vänster) och Anes Burnic är inte bara bröder- de är båda sjuksköterskor också. Foto: Alexander Donka.
Kära kollega

”Jag har ett par väldigt stora skor att fylla”

Bröderna Burnic har alltid varit tighta. Men att Anes skulle gå i storebror Selmins fotspår och utbilda sig till sjuksköterska var det nog få som anade.

Anes och Selmin Burnic gjorde det mesta ihop som barn. Två års skillnad märktes knappt när de lekte krig, hängde med kompisar eller spelade fotboll. Visst hände det att de bråkade, men inte mer än andra syskon. I dag ses bröderna fortfarande flera gånger i veckan när de är lediga.

Ibland stöter de på varandra på jobbet också. Båda arbetar på Danderyds sjukhus, Selmin som anestesisjuksköterska på centraloperation och Anes jobbar på akuten. Att de skulle göra samma karriärval var inte alls självklart. Mest förvånad blev nog storebror Selmin,

­– Det trodde jag aldrig. Jag menar- du var ju aupair i USA, jobbade inom handeln och som modell. Att du också skulle bli sjuksköterska var ganska otippat.

– Ja, kanske det. Men när jag hörde dig berätta om jobbet på akuten lät det spännande. Många av mina kompisar läste ekonomi, men jag att det inte riktigt passade mig. Jag ville jobba med människor på riktigt och hjälpa till, säger Anes.

Kära kollega!

Foto: Getty Images.

Arbetskamrater har varit viktigare än någonsin under pandemin - snart kanske du kan krama dina igen?

I en serie artiklar under sommaren skriver Vårdfokus om er som har en alldeles särskilt varm och fin relation till någon på jobbet.

Det kommer bland annat att dyka upp berättelser om syskon, chefer och en terapihund.

Fortsätt ta hand om varandra på jobbet och sätt guldkant på er vardag tillsammans!

Hur har det varit att gå i storebrors fotspår?

­ – Jag vet att jag har ett par väldig stora skor att fylla. Så fort jag kom till akuten på Danderyd sa alla: aha du är Selmins bror? Får se om du är lika bra som han!

– Äsch, protesterar Selmin blygsamt,  du som är så duktig. Alltid glad och har koll på läget.

Det bästa med min bror att han är nog den mest kärleksfulla och omtänksamma person jag känner. Och han är världens bästa pappa.

Anes om Selmin

Sommarloven spenderade bröderna nere hos mormor och farmor i Sanski Most i nordvästra Bosnien. När kompisarna var på fotbollsläger hemma på Öland lyfte Anes och Selmin hö, mjölkade kor och bar virke. Ville de gå och bada gick det bra, men först skulle veden huggas.

– Det var självklart och inget som vi ifrågasatte. Det var tufft, men jag skulle inte tveka för att ge mina barn samma uppfostran, säger Selmin.

Att hjälpa till är fortfarande en viktig drivkraft. Som 22-åring fyllde Selmin sin första buss med sjukvårdsmaterial, sängar och annat och budade ner till ett litet sjukhus på landsbygden i Bosnien. Att han själv ville arbeta i vården visste han redan i åttan.

–Jag var intresserad av hur kroppen fungerade. Men jag ville också vara nära patienterna så då lockade sjuksköterska mig mer än att välja läkarbanan.Jag skulle inte kunna önska mig en bättre lillebror. Han är alltid där när jag behöver honom och jag skulle kunna ringa honom vilken tid på dygnet som helst och be om nästan vad som helst.

Jag skulle inte kunna önska mig en bättre lillebror. Han är alltid där när jag behöver honom och jag skulle kunna ringa honom vilken tid på dygnet som helst och be om nästan vad som helst.

Semin om Anes

För drygt ett år sedan blev han klar med sin specialistexamen inom anestesi. Några veckor senare bröt pandemin ut och Selmin kastades in i covidvården på iva.

– Från att stått och pillat på narkosapparaten på centraloperation skulle jag ha ansvar för två nedsövda covidpatienter tillsammans- med läkare som kanske kom från gyn. Det var helt galet och fruktansvärt jobbigt. Jag var livrädd för att göra fel, vilket jag säkert gjorde också, och patienterna var så sjuka, berättar Selmin.

Han som var van vid att vårda patienter i korta intervall i ambulansen eller på akuten arbetade nu i månader med samma patienter.

– Det frestade på. Att se en person som jag skojat med och berättat om mig själv en dag kunde plötsligt bli superdålig och kanske dö på nästa pass. Det var tungt.

Hemma kunde han berätta om sina tankar. Hustrun Therese, som arbetar som polis i yttre tjänst, har också varit med om riktigt svåra saker på jobbet. Och det kändes bra att umgås med Anes som också befann sig mitt i covidflödet på akuten.

– Vi pratade mycket under den här tiden, om patienter som jag tog emot och följde med till covidiva och om hur det gick för dem. Vi förstod varandra på ett annat sätt än andra i vår omgivning, säger Anes.

Anes och Selmin Burnic

Ålder: Anes fyller 28 i år, Selmin är 31 år.

Relation till varandra: Bröder

Arbetsplats: Danderyds sjukhus. Anes arbetar på akuten och Selmin är anestesisjuksköterska på centraloperation.

Anes om Selmin: Han är hur lugn och trygg som helst i väldigt akuta situationer på jobbet, men hemma kan det bli kaos när han ska steka korv. Det bästa är att han är nog den mest kärleksfulla och omtänksamma person jag känner. Och han är världens bästa pappa.

Selmin om Anes: Jag skulle inte kunna önska mig en bättre lillebror. Han är alltid där när jag behöver honom och jag skulle kunna ringa honom vilken tid på dygnet som helst och be om nästan vad som helst. Även fast han av andra kan upplevas som en kaxig och skämtsam kille så döljer det sig en väldigt fin och ödmjuk person bakom som vill det bästa för sina nära och kära.

Sommaren 2021 känns allt lättare. Humöret är på topp när de knallar omkring på bergsknallarna i Igelbäckens naturreservat med varsin energidryck. Selmin är nybliven tvåbarnspappa och har knappt sovit en blund i natt, Anes ska snart iväg och träna innan nästa nattpass. 

Nu är båda fullvaccinerade och kommer att kunna hälsa på föräldrarna i Färjestaden på Öland i sommar. Kanske blir det också möjligt för Selmins familj att åka till Bosnien om inte allt för länge. Mormor och farmor har fortfarande inte fått träffa sina nya barnbarn.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida