”Vi har följt efter varandra till nya jobb”
- Just nu är Maja sjukskriven för knäont, det är fruktansvärt tomt på jobbet, säger Margareta Hjern (t h) om Maja Britzelli Isaksson. Foto: Anna Simonsson
Kära kollega

”Vi har följt efter varandra till nya jobb”

När Maja Britzelli Isaksson träffat Margareta Hjern första gången skrev hon en lapp till chefen med raden: ”Henne ska vi ha”. Nu jobbar de båda sjuksköterskorna på sin tredje arbetsplats tillsammans.

På vårdavdelning 20 Nacka sjukhus i Stockholm är personalgruppen tajt och hängiven sin patientgrupp, äldre som är extra sköra på grund av psykiatrisk sjukdom.

– Vi jobbar verkligen tillsammans och stöttar varandra, jag har aldrig haft så roligt på jobbet som nu. Det är tungt mellan varven, och visst är vi arga och sura också ibland, men då är vi det tillsammans, säger Maja Britzelli Isaksson, sjuksköterska.

En stor anledning till det är sjuksköterskekollegan Margareta Hjern, som är biträdande enhetschef och ”Maggan” för Maja sedan länge. De vilar tryggt i varandras vänskap, i vetskapen att de orubbligt delar synen patienterna och sjuksköterskans roll och ansvar. Båda bubblar över när de ska beskriva den andra.

– Maja har stort hjärta och mycket empati. Vi har tillsammans haft hand om äldre personer med demens, som betett sig svårt och utåtagerande och personalen har blivit lite rädd. Maja har alltid öppningen om en annan tanke – ”kanske är han rädd, kan inte kissa eller är hungrig”, säger Margareta Hjern.

Maja Britzelli Isaksson fyller på:

– Vårt kitt är synen på vården. Med äldre som är psykiskt sjuka måste man se hela människan, många av dem har farit väldigt illa. Maggan och jag möts i det. Vi tycker genuint väldigt mycket om varandra, säger hon.

– Ibland om jag håller på att glömma något tänker jag ”det skulle Maggan inte gilla”, fast bara på ett bra sätt. För mig är det en vanlig dag på jobbet, men för patienten eller de anhöriga kan saken jag höll på att tappa bort vara väldigt viktig.

Kära kollega!

Foto: Getty Images.

Arbetskamrater har varit viktigare än någonsin under pandemin - snart kanske du kan krama dina igen?

I en serie artiklar under sommaren skriver Vårdfokus om er som har en alldeles särskilt varm och fin relation till någon på jobbet.

Det kommer bland annat att dyka upp berättelser om syskon, chefer och en terapihund.

Fortsätt ta hand om varandra på jobbet och sätt guldkant på er vardag tillsammans!

Deras jobbresa tillsammans började för 13 år sedan, med ombytta roller för då var Maja Britzelli Isaksson var biträdande enhetschef på äldreboendet Katarinagården i Stockholm. Margareta Hjern ville byta jobb och åkte till olika boenden för att känna sig för. På Katarinagården träffade hon Maja Britzelli Isaksson spontant.

– Vi blev sittande och pratade två timmar, vi fick sådan bra kontakt. Vi pratade om vår långa erfarenhet av att arbeta med äldre, vad det innebär att vara sjuksköterska, att arbeta i Afrika, livet och viktiga frågor om moral och etik i vården, säger Margareta Hjern.

Det var då Maja Britzelli Isaksson skrev lappen till chefen: ”Henne ska vi ha”. Sedan dess har de hängt ihop – på olika arbetsplatser. De arbetade ihop på äldreboendet men efter några år upptäckte Margareta Hjern äldrepsykiatrin och tog steget till St Görans sjukhus.

Hon lockade dit Maja, skolade in henne på avdelningen, som var betydligt mer akutinriktad än äldreboendet. Sedan jobbade de ihop som sjuksköterskor flera år, innan Margareta värvades för att bli biträdande enhetschef inom äldrepsykiatrin på Nacka sjukhus. Gissa vem som kom efter?

– Jag ville ha Maja här eftersom jag vet hur mycket hon månar om de äldre. Just nu är hon sjukskriven för en knäskada och det är förfärligt vad tomt det är, säger Margareta Hjern.

Maja Britzelli Isaksson och Margareta Hjern

Ålder: 62 år och 57 år

Relation till varandra: Kollegor

Hur är Margareta på jobbet? ”Hon har värme och humor och är noggrann. Hon kan läsa mellan raderna och nå fram till människor. Hon ser vad som är viktigt och tar ansvaret”.

Hur är Maja på jobbet? ”Förstående, omtänksam och väldigt kunnig. Sedan är hon generös och prestigelös, så hon delar med sig av sin kunskap, vilket ger så mycket”.

Arbetsplats: Sjuksköterska och biträdande enhetschef på äldrepsykiatrisk vårdavdelning på Nacka sjukhus i Stockholm.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida