Kartläggning: De har kortast heltid av sjuksköterskorna i Kommunsverige
Nattsjuksköterskorna i Söderhamn har kortast heltid av sjuksköterskorna i Kommunsverige. Även Karlskoga och Skövde har korta heltider. Det visar Vårdfokus kartläggning. "Alla skulle vinna på kortare arbetstid", säger enhetschefen Linda Hedberg som rekommenderar fler att haka på.
Den kortaste heltiden för sjuksköterskor i Kommunsverige ser ut att finnas i Söderhamn. Där har sjuksköterskorna som jobbar natt i hemsjukvården en arbetsvecka på 27 timmar. Det visar en enkätundersökning som Vårdfokus har gjort.
I enkäten frågade vi bland annat om kortaste möjliga heltiden för sjuksköterskorna som jobbar i kommunen, vilka sjuksköterskor som omfattas av den och vilka eventuella extra krav som finns. Ungefär hälften av alla Sveriges kommuner svarade.
Så undersökte Vårdfokus kommunernas heltider
Vi mejlade en enkät till samtliga 290 kommuner. 138 svarade. I enkäten frågade vi bland annat efter den lägsta möjliga heltiden för sjuksköterskorna i kommunen. Arbetstiden avrundades till närmaste hela timme. Vi frågade även efter vilka grupper som arbetstiden gäller och vilka eventuella extra krav som finns för att få ner sin heltid.
Linda Hedberg är enhetschef i Söderhamn och fick igenom arbetstidsförkortningen som ett sätt att locka sjuksköterskor till nattstyrkan.
Nu har nattpersonalen haft arbetstidsförkortningen i två år. Den har gått från att vara ett projekt till att bli en del av det lokala avtalet. En person har kommit, gått och ersatts sedan dess. Men i övrigt är gruppen intakt och flera sjuksköterskor planerar att skjuta upp sin pension.
– Det är en vinst för mig och gruppen att få ha kvar kollegor. Det är bra för kontinuiteten i gruppen och för kompetensen, säger Linda Hedberg.
28 timmar i Skövdes och Karlskogas kommuner
På delad andraplats i Vårdfokus arbetstidsundersökning kommer Skövde och Karlskogas kommuner på knappt 28 timmar i veckan (Skövde 27,57 timmar och Karlskoga 27,68 timmar, för att vara exakt). Det motsvarar ungefär en vanlig deltid på 75 procent. På tredje plats kommer Rättvik med sin 30-timmarsvecka.
Topp tre i kortast heltid:
- Söderhamn, 27 timmar/vecka.
- Skövde och Karlskoga, 28 timmar/vecka.
- Rättvik, 30 timmar/vecka.
Oftast är det nattpersonal som har kommunernas kortaste arbetsvecka, som i Söderhamn. Men i Karlskoga är det sjuksköterskorna som jobbar kväll och pool som har den lägsta heltiden. Grupperna är oftast inte större än tio personer. I flera fall krävs det att de jobbar ett särskilt antal helger och/eller nätter för att få sänkt heltid.
Källa: Vårdfokus enkätundersökning
Totalt hade 18 av de svarande kommunerna en heltid på färre än 34 timmar per vecka. Det innebär att de har en arbetstidsförkortning utöver den som finns i Vårdförbundets centrala kollektivavtal. Kollektivavtalets kortaste heltid ligger på 34 timmar och 20 minuter för dem som jobbar rotation inklusive minst 10 procent natt.
Generellt gäller avtalen dem som jobbar natt eller kväll och natt i hemsjukvården. Men i silvermedaljören Karlskoga kommun är det sjuksköterskorna som jobbar både kväll och pool som har kortast heltid.
Även där fungerade arbetstidssänkningen som ett sätt att locka personal.
– Jag minns att vi hade 21 tomma kvällsturer i veckan. Då kom vår dåvarande chef på arbetstidsförkortningen. Det blev väldigt populärt, säger Inger Johansson som är förtroendevald för Vårdförbundet i Karlskoga kommun.
Finansierades först genom minskad personal
Kommunen finansierade arbetstidsförkortningen genom att minska kvällsgruppen från nio till sex anställda, och därmed från tre till två per kvällspass. Men efter en tid ökade budgeten, och då blev de nio i kvällsgruppen igen. Villkoren med den kortade arbetstiden blev kvar.
– Det känns fantastiskt. Det behövs återhämtning. De senaste åren verkar arbetsgivaren ha insett att de behövde fokusera och satsa mer på sjuksköterskor. De har börjat förstå att vården flyttas alltmer från lasarettet och blir både mer och tyngre i hemmen och boendena, säger Inger Johansson.
Hon har inte märkt av någon avundsjuka från andra grupper. Faktum är att få interna sökt sig till kvällsschemat även efter att arbetstidsförkortningen infördes. De flesta som jobbar kväll och pool i dag kommer utifrån.
– Vi tömde nästan en avdelning på Karlskoga lasarett när det här infördes, säger Inger Johansson och skrattar.
Skövde kortade arbetstiden för patientsäkerhetens skull
I Skövde kommun hade Vårdförbundet och arbetsgivaren jobbat i två år för att få bukt med bemanningsbristen på kvälls- och nattschemat innan de fick till arbetstidsförkortningen.
– Vi hade en riktigt ostabil bemanning på kväll och natt. Det riskerade patientsäkerheten. Vi fick koppla in en hel del timanställda och bemanningsföretag för att klara av att bemanna passen, säger Fatin Aboud, distriktssjuksköterska och förtroendevald för Vårdförbundet i Skövde kommun.
Till slut fick de till ett tillfälligt avtal om arbetstidsförkortning som förlängdes gång på gång under ett halvår. Sedan september 2024 har de ett lokalt avtal som gäller tills vidare.
”Alla skulle vinna på kortare arbetstid”
Både Inger Johansson i Karlskoga och Linda Hedberg i Söderhamn tycker att dagpersonalen också behöver kortare arbetstid.
– Jag skulle vilja ha ner dem till 35 timmar i alla fall. De behöver också mer och mer återhämtning. Hemsjukvården får allt fler uppgifter. Det är mer administration. Det är mer vård som görs i hemmen och boendena. Det är tungt, säger Inger Johansson.
Linda Hedberg rekommenderar fler att sänka heltiden.
– Jag tycker att även slutenvården, regionerna – alla – skulle vinna på kortare arbetstid, säger hon.
Lokala avtal räcker inte – heltiden behöver sänkas även i kollektivavtalet
Det jobbar bland andra Pernilla Widholm Jolgård för i Vårdförbundets styrelse. Hon är distriktssjuksköterska i Härryda kommun och styrelseledamot i förbundsstyrelsen.
– Det är jättebra att de här kommunerna går i bräschen med lokala avtal. Men det behövs i det centrala avtalet också, som staket, golv och tak. De lokala avtalen är lättare att säga upp om kommunernas ekonomi sjunker och de ändrar sig. Det centrala avtalet är svårare att förändra, säger hon.
Pernilla Widholm Jolgård tror att pandemin gjorde att arbetsgivarna fick upp ögonen för den kommunala vården. Att erbjuda sänkt heltid är ett sätt att vara en attraktiv arbetsgivare och att kompetensförsörja verksamheten.
– Det kommer att bedrivas alltmer avancerad sjukvård i hemmet. Jag tror att kommunerna har börjat fatta det, och behovet av att behålla personal, säger Pernilla Widholm Jolgård.