Ny i styrelsen: Det är svårare att utmana inåt
Det är egentligen inte så svårt att utmana utåt. Att utmana inåt, i organisationen, är svårare och kräver mer av oss som organisation.
Det säger Sineva Ribeiro, en av fem nya ledamöter i Vårdförbundets styrelse. Hon tycker att det är viktigt att utveckla Vårdförbundet som en demokratisk organisation.
Sineva Ribeiro blev sjuksköterska 1988.
– När jag började »pysslade man lite med ronden«.
I dag vet vi att ronden är till för att kvalitetssäkra så att patienterna skyddas från att få men.
Nu, 20 år senare, tar hon plats i förbundsstyrelsen. Hon tycker att det är ett spännande uppdrag.
– Vi startar med att lägga ett nytt varsel som ska leda till att 10 000 medlemmar är ute i strejk.
Sineva Ribeiro var med redan under strejken 1995 – då arbetade hon på en kirurgisk vårdavdelning på Sahlgrenska i Göteborg.
– Vi fick inte ut så mycket direkt efter strejken. Men de båda åren därefter blev det rätt bra löneökningar.
Hon tror att den här strejken kommer att fungera likadant som strejken 1995.
– Konflikten gör vårt värde tydligt. På sikt tjänar vi på det. 1 700 kronor är inte orimligt, men man måste vara realist: det kommer inte att stå 7,5 procent i ett centralt avtal.
Däremot kan den lokala lönerörelsen ge det – och till och med mer.
– Jag tror att det blir så
– med avtalets hjälp och, här i Västra Götaland, de extra anslag vi har för att höja lönerna för kvinnligt dominerade akademiska yrken i vården.
Det som annars ligger Sineva Ribeiro närmast om hjärtat är det nära medlemsmötet. Hon tycker också att det är viktigt att medlemmarna ser värdet av sin kompetens och kopplingen till lön och villkor. Det arbetet har Vårdförbundet lyckats bra med, anser hon.
– Nästan alla medlemmar kan få en mikrofon stucken under näsan och svara på frågor om varför Vårdförbundets medlemmar är värda en högre lön, säger Sineva Ribeiro.
En annan käpphäst är att försöka få medlemmarna att se det juridiska regelverket som omgärdar vården inte bara som ett skydd för patienterna, utan också som ett skydd för vårdpersonalen själv – och som en styrka för professionen.
Det första fackliga upp-draget var som förtroendevald på arbetsplatsen 1995 (kirurgkliniken på Sahlgrenska universitetssjuk-huset). Två år senare blev Sineva Ribeiro samordnare för de förtroendevalda på kirurgkliniken och 2002 blev hon både ordförande i klubb 11 och ledamot i avdelningsstyrelsen. Sedan 2005 är hon vice ordförande i avdelningen.
Sineva Ribeiro har också en ledarutbildning med sig i bagaget.
Halva den nya förbundsstyrelsen är nyvald. Nu ska den jobba ihop sig till en grupp. Men det kommer att gå fort, tror Sineva Ribeiro.
– Vi kommer ju att arbeta intensivt tillsammans under konflikten!
Till hösten avgår Marina Olsson som ordförande för avdelningen i Västra Götaland. Sineva Ribeiro är nominerad och beredd att axla hennes mantel.
– Jag är inte så orolig för att det inte skulle gå att förena de båda rollerna. Det har ju fungerat för Marina, så det kommer säkert att fungera bra för mig också.