Granskning: Vfu-bristen

Rebecka hade 16 olika handledare

Rebecka hade 16 olika handledare
All Rebecka Gustafssons energi gick åt till att knyta kontakt med nya handledare. Foto: Britt Mattsson

Rebecka Gustafsson gillar att ta ansvar och vara själv­ständig. Men när hon på en av sina vfu-platser fick 16 olika hand­ledare krympte hon snarare än växte.

Det var i höstas under termin fyra som sjuksköterskestudenten Rebecka Gustafsson hade vfu på en hälsocentral. Hon var förväntansfull eftersom hon kan tänka sig att jobba i primärvården när hon tagit examen.

Men inget blev som hon trott. Hon hade nya handledare varje dag, ofta en på förmiddagen och en annan på eftermiddagen. All hennes energi gick åt till att knyta kontakt och bygga relationer med de nya handledarna.

— Det var rätt utmattande. Varje halvdag när klockan slog efter lunch fick jag presentera mig på nytt. Sedan skulle jag försöka visa mig själv och vad jag kunde och behövde lära mig.

Hon hade hoppats ha en, eller ett fåtal, handledare. Redan efter några dagar tog Rebecka Gustafsson upp frågan med sjuksköterskan som var studentansvarig. Men det ledde inte till någon ändring.

Grät av trötthet

— Jag fick inget gehör för mitt behov. Jag fick rådet att jag skulle ta till mig det bästa från varje handledare, och släppa det som var mindre bra. Sedan förklarade de att tanken var att jag skulle få vara med lite överallt, när det hände något intressant.

Hon blev informerad om att hälsocentralen alltid gjort så och att det fungerat bra. Då kontaktade Rebecka Gustafsson i stället skolan för att få hjälp.

— Jag var så trött och ledsen att jag grät. Huvudhandledaren på regionen stöttade mig mycket. Men praktiken hade ju redan börjat och de hann inte få fram en lösning.
Rebecka Gustafsson kände sig alltmer osäker under dagarna.

”Varje halvdag när klockan slog efter lunch fick jag presentera mig på nytt.”

Rebecka Gustafsson, sjuksköterskestudent

— Handledarna var så olika, någon lät mig inte hjälpa till alls, och sedan kom en annan som ville att jag skulle visa framfötterna. Jag visste inte hur jag skulle vara, vilket krockar med min personlighet, för jag är egentligen självständig.

På hälsocentralen var det rörigt, det var brist på både sjuksköterskor och läkare, och det pågick både rekryteringar, ett chefsbyte och en omorganisation.

— De sista dagarna gick jag bredvid en nyanställd sjuksköterska, erfaren, och då var det jag, studenten, som stöttade henne genom att berätta hur journalsystemet och tidsbokningen fungerade.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida