Covidvaccin

Vaccinsamordnare: ”Som att famla i mörkret”

Vaccinsamordnare: ”Som att famla i mörkret”
Covid-vaccin. Foto: Getty Images

Just nu pågår ett intensivt arbete runtom i Sverige för att förbereda inför massvaccination mot covid-19, som beräknas starta i mellandagarna. I hårt coronadrabbade region Gävleborg leds det av Tina Mansson Söderlund, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör med sjuksköterskebakgrund. ”Det är lite som att famla i ett mörker”, säger hon.

17 december 2020

I förra vecka meddelade socialminister Lena Hallengren att regeringens och SKR:s gemensamma mål är att alla vuxna i Sverige ska ha givits möjlighet att vaccineras under första halvan av 2021. Ett komplext och otydligt uppdrag, säger Tina Mansson Söderlund, vaccinsamordnare i Region Gävleborg.

– Den mediala bilden är att det låter som att det är upp till regionen att fixa. Men det är lite som att famla i ett mörker. Det är inte givet hur det ska gå till, utan det handlar om att förbereda sig så bra som man kan.

Knäckfrågan är hur mycket vaccin som kommer att levereras, och här jobbar regionen utifrån olika hypoteser med fler eller färre doser. Tina Mansson Söderlund beskriver arbetet som en vindruvsstock med massor av olika klasar i form av arbetsgrupper.

Porträtt av Tina Mansson Söderlund, vaccinsamordnare och biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Gävleborg
Tina Mansson Söderlund, vaccinsamordnare och biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Gävleborg. Foto: Region Gävleborg

Hinder vänta på myndigheter

– Det är ett ganska otraditionellt upplägg. Vi måste koppla ihop läkemedelsmänniskor med logistikmänniskor med representanter från vården. Sen gäller det att få upp vissa frågor på en högre nivå, så en hel del landar hos Folkhälsomyndigheten som vi har möten med varje vecka.

Men det gäller att jobba snabbt, och där kan det vara ett hinder att behöva vänta in stöd från myndigheter. Tina Mansson Söderlund gör en jämförelse med det akuta läget i våras när pandemin slog till:

– Det ska bli jätteintressant sen att utvärdera alla de processerna som varit på alla möjliga håll. Tittar man på i våras, när man ställde om hela sjukvården i både regioner och kommuner var det inga sådana processer – man klarade det på ett föredömligt sätt med bara professionernas kunskap.

Hon är noga med att påpeka att hon har en hög tilltro till den samverkan som nu sker inom regionen och betonar inte minst vikten av information.

– Vi har ju uppdraget att verka för så hög vaccinationstäckning som möjligt, och alla inblandade har en vilja att vi ska lösa det. Vi vill ju alla bli av med denna smitta!

Kanylbrist

Ett exempel på en högst konkret fråga är tillgången på sprutor och kanyler, där det internationellt börjar pratas om att det kan bli brist. Men det handlar om att planera för hela spektrumet, säger Tina Mansson Söderlund:

– Hur ska vi dokumentera? Hur ska bokningen gå till? Hur ska vi säkra flöden och aktörer som kan vara behjälpliga? Hur kan privata aktörer komma in, kanske inte i första ledet, men senare, när allmänheten ska vaccineras?

Samtidigt är Gävleborg hårt drabbat av pandemin, vilket gör att bemanningsläget redan är tufft.

– Vi har balanserat på kanten till katastrofläge i regionen. Vi kommer ha ont om personal när vi startar. Men vi har också ett väldigt bra samarbete med kommuner och företagshälsovård, säger Tina Mansson Söderlund.

Hon tycker att det är viktigt att vara uppriktig med att en massvaccination får påverkan på annan verksamhet.

– Primärvården har ju redan lånat ut personal. Det som kan vänta får vänta. Man sparar på andra saker, skjuter på återbesök och nybesök som kan vänta. Förhoppningen är att det lugnar ner sig på sjukhusen till dess att vaccineringen kommer igång.

Extrema krav

Eftersom man börjar med att vaccinera prioriterade grupper på äldreboenden, i hemtjänst och hemsjukvård samt partners och personal i kommunal vård och omsorg kommer det vara kommunens sjuksköterskor som ger de första sprutorna.

– Annars handlar det om extra pass och att kalla in pensionärer. En hel del hört av sig om att de kan vara behjälpliga, inte i slutenvård men i arbetet med vaccinationer. Vi har också pratat om det skulle gå att använda studerande. Frågan ligger ute hos cheferna, säger Tina Mansson Söderlund.

Den största utmaningen är dock inte bemanningen, utan bristen på information.

– Vi förväntas gå igång om en månad och det är fortfarande så många frågetecken. Det är helt och hållet avhängigt hur leveranserna kommer till Sverige. Vi rår inte över frågan själva, säger Tina Mansson Söderlund.

En annan försvårande omständighet är att vaccinet från Pfizer/Biontech kräver extrem kyla i förvaringen. Förra veckan berättade regionen att särskilda frysar beställts för leverans till Gävle, Bolnäs och Hudiksvalls sjukhus.

Kommer man nå regeringens mål om att alla över 18 ska vara vaccinerade första halvåret?

– Det är ett viktigt uttalande på så sätt att det är en signal om en hög ambitionsnivå. Många tusen har dött i Sverige och vi ser ju hur dåligt patienterna mår. Men det är svårt för mig att säga hur realistiskt det är – det är bra på det sättet att det anger tonen, säger Tina Mansson Söderlund.

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida