Klara besked från partierna om bristen på specialistsjuksköterskor

Klara besked från partierna om bristen på specialistsjuksköterskor
Specialistutbildning ska löna sig, både under studietiden och efteråt, anser Vårdförbundet. Arkivbild: Colourbox

Alla utom Moderaterna ställer sig bakom Vårdförbundets förslag till akademisk specialisttjänstgöring.

12 februari 2014

Bristen på specialistsjuksköterskor kräver en nationell lösning. Det säger nu samtliga partier utom Moderaterna som anser att ansvaret ligger hos landstingen och regionerna.

Krävde svar

Vårdförbundets förslag om akademisk specialisttjänstgöring bygger på en samlad nationell lösning med lika villkor för sjuksköterskor som specialistutbildar sig oavsett var de bor. Genom lagstiftning ska landstingen och kommunerna ansvara för att inrätta utbildningsanställningar som ska vara reglerade enligt kollektivavtal.

Betald specialistutbildning har tidigare drivits av Folkpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. I en debattartikel i förra veckan, krävde Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro och ordföranden i Svensk sjuksköterskeförening, Ania Willman, besked även från Moderaterna och Socialdemokraterna.

(S) gör en kovändning

Socialdemokraterna, som tidigare avvisat liknande förslag, säger sig nu vilja se ett nationellt system med lika villkor över hela landet för sjuksköterskornas specialistutbildning. Enligt Lena Hallengren, socialdemokratisk talesperson i vårdpolitiska frågor, är detta en prioriterad fråga för partiet.

Moderaterna svarar också att de är positiva till Vårdförbundets idé och säger att det är bra att det görs olika försök i landstingen. Men några löften om ett nationellt system vill partiet inte ge när Vårdfokus ställer frågan.

– Nej, det här är landstingens eget ansvar, säger Saila Quicklund (M), som tillsammans med Filippa Reinfeldt och Mats Eriksson undertecknade svaret till Vårdförbundet.

Nationell lösning viktigt

Lisbeth Löpare Johansson, vårdstrateg på Vårdförbundet, är glad över att alla politiska partier delar problembeskrivningen när det gäller bristen på specialistsjuksköterskor. Men en nationell lösning är viktig, säger hon.

– Det kan inte bara vara upp till de enskilda landstingen och kommunerna, utan det måste finnas ett övergripande samhälleligt ansvar.

Inte bara valfläsk

Hon vill se fortsatt stimulans och utvärdering av de försök som görs lokalt och regionalt, men parallellt behöver man arbeta fram ett stabilt nationellt system som tillgodoser behovet av specialistsjuksköterskor inom olika områden.

Lisbeth Löpare Johansson har haft många samtal med företrädare för de olika partierna och nu fortsätter samtalen och överläggningarna kring hur förslaget ska utformas konkret.

– Dessutom hoppas jag att det inte bara handlar om vallöften. Vi vill se att det händer något konkret efter valdagen, säger hon.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida