Nära 200 studenter står utan utbildningsplats

I dagarna skickas Högskoleverkets antagningsbesked inför vårens studier ut. För 186 stycken innebär det ett besked om att de inte har fått någon plats på sjuksköterskeutbildningen.

Så många har nämligen enbart sökt till en av de två utbildningar som just har mist sin examensrätt och som därför stoppar vårens intagning.

Det var i förra veckan det stod klart att  Karolinska institutet i Stockholm och Högskolan i Skövde miste rätten att utfärda sjuksköterskeexamen.

Nu visar det sig att 123 av de studenter som hade tänkt börja på Karolinska i januari enbart har sökt dit. De har inte angett några andra hands- eller tredjehandsalternativ. Till Skövdes utbildningsplatser är det 63 studenter som inte har angett något alternativ.

De här studenterna står alltså nu helt utan studieplats.

– Det vi puffar lite för är möjligheten att skicka in en sen ansökan till någon av de andra sjuksköterskeutbildningarna, säger Krister Kjellin, studieinformatör på Högskoleverket.

Enligt Verket för högskoleservice framgår det på www.studieplatser.nu vilka utbildningar som har lediga platser. När Vårdfacket senaste kontrollerade fanns det inga alls.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida