Radiografi. Nu startar flera program

I höstas startade landets första masterutbildning för röntgensjuksköterskor vid Göteborgs universitet. Lund och Jönköping följer efter.

Tillsammans erbjuder de tre lärosätena ett flertal kurser med olika inriktningar som gör det möjligt för röntgensjuksköterskor att specialisera sig och ta en magister eller masterexamen inom radiografi.?

— Vi har olika spetskompetenser och genom att samarbeta kan vi erbjuda ett flertal kurser i radiografi riktade direkt till röntgensjuksköterskor, förklarar Bodil Andersson, biträdande prefekt vid Lunds universitet.??

Tidigare har röntgensjuksköterskor som velat läsa vidare till en magister eller masterexamen själva fått plocka ihop kurser inom närliggande områden från olika håll. En samlad masterutbildning i radiografi är något helt nytt.?

Lund kommer att erbjuda kurser med inriktning mot MR, PET, datortomografi och barn. I Göteborg ges kurser med inriktning datortomografi och radiologisk intervention. Kurserna i Jönköping handlar om bildgranskning, bildbehandling, etik och bemötande. Vetenskapsteori och examensarbete ska man kunna göra vid alla lärosäten.?

— Intresset för en specialistutbildning är stort. Det är många som ringer och frågar när kurserna startar, säger Bodil Andersson.?

Masterprogrammen i Jönköping och Lund startar i höst.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida