Kompetens i vården

Arga biomedicinska analytiker slåss för sina jobb

Arga biomedicinska analytiker slåss för sina jobb
Konverteringen av biomedicinska analytikernas tjänster blev en het diskussionsfråga på Vårdförbundets medlemsmöte.

När Vårdförbundet i Västerbotten i går höll medlemsmöte slöt ett 50-tal biomedicinska analytiker upp för att uttrycka sitt missnöje mot att det inte längre behövs legitimation för att sköta deras jobb.

– Medlemmarna är verkligen engagerade i den här frågan. Det var en stark vi-känsla på mötet. Alla förstår att det inte bara hänger på styrelsen utan att vi måste agera tillsammans för att något positivt ska komma ut av det här, säger Vårdförbundet Västerbottens ordförande Jenny Olsson.

Tolv tjänster konverteras

Som Vårdfokus tidigare berättat har Västerbottens läns landsting så stor brist på biomedicinska analytiker att de gjort om tolv av tjänsterna. På de nya tjänsterna räcker det med att vara medicinsk biolog, utan legitimation och med en utbildning som inte är anpassad för vården, med fokus på säkerheten för patienterna.

På medlemsmötet, som hölls i Umeå och via videokonferens även var uppkopplat mot Skellefteå och Lycksele, beslutade medlemmarna att dela in sig i olika arbetsgrupper för att försöka få allmänheten och politikerna att förstå vad en biomedicinsk analytiker gör och vilken roll de spelar i vårdkedjan. En grupp ska exempelvis jobba med medierna och försöka få journalister intresserade av frågan, en annan att ska uppvakta politiker och tjänstemän i primärvården.

Nonchalant bemötta

Men det är ingen lätt uppgift de har framför sig. Jenny Olsson berättar att några i Vårdförbundet Västerbottens styrelse nyligen hade ett möte med politiker i hälso- och sjukvårdsnämnden. Enligt Jenny Olsson blev de totalt nonchalerade, vilket politikerna inte bara visade med kroppspråket utan också genom suckar och stön och ett ständigt sneglande i telefonerna.

– Det var något av det värsta jag varit med om. Det var ett oförskämt möte som gjorde oss i styrelsen fruktansvärt arga. Vi anser ju att det är deras ansvar att ta tag i det här, men de sköt över allt ansvar på tjänstemännen. Vi försökte förklara för dem vilken viktig roll biomedicinska analytikerna har, men det kändes inte som att de förstod oss, säger hon.

Efter mötet skrev Vårdförbundet en arg debattartikel som publicerades i lokala medier och som retat upp flera politiker.

Fyra redan anställda

Mbl-förhandlingarna i förra månaden slutade i oenighet, vilket innebär att tolv biomedicinska analytikertjänster nu konverteras för att passa olegitimerade medicinska biologer. Om de nu inte redan hade konverterats innan mbl-förhandlingarna inleddes. Klin kem vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå har nämligen sedan i somras anställt fyra medicinska biologer som nu arbetar tillsammans med biomedicinska analytikerna på enheten.

Biomedicinska analytikern Daniel Olsson på klin kem i Umeå berättar att någon hängt upp flera artiklar på anslagstavlan som handlar om konverteringen av tjänsterna och att dessa möjligtvis kan uppfattas som kränkande för de nyanställda medicinska biologerna.

Välkomnas ändå som kolleger

Först blev han arg när han såg dem, men efter att ha tänkt en vända till kom han fram till att så länge de själva i arbetsgruppen välkomnar de nya kollegerna med öppna armar så är det arbetsgivarens problem om någon känner sig kränkt.

– Vi måste naturligtvis behandla dem som arbetskamrater och inte ägna oss åt kränkande särbehandling. Att det blivit så här är inte deras fel utan arbetsgivarens, säger Daniel Olsson som på sin Facebooksida skrivit ett öppet brev till Västerbottens läns landsting.

I brevet beskriver han utförligt hur han kämpade sig igenom den tuffa utbildningen till biomedicinsk analytiker och hur han efter tre års slit äntligen fick ut sin legitimation. Den blev ett kvitto på hans bedrift.

Men, skriver han, för varje ytterligare medicins biolog som anställs urholkas värdet av min ”bedrift” ytterligare.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida