Under våren hördes högljudda protester på flera sjukhus där läkarstudenter, men även underläkare, erbjudits att arbeta som sjuksköterskor. 

Åter till sommarkartan

  • På Mölndals sjukhus har läkarstudenter som gått klart termin nio erbjudits att under sommaren arbeta som sjuksköterskor.
  • På Danderyds sjukhus tvingas redan examinerade läkare ta över nattpass som egentligen ska bemannas av sjuksköterskor. 
  • Akademiska sjukhuset uppges allt fler  avdelningar rekrytera underläkare till tjänster som huvudsakligen eller helt utgörs av sjuksköterskeuppgifter.

"Går motvilligt med på det"

Enligt debattörerna, nio representanter för Vårdförbundet, Läkarförbundet och Sveriges yngre läkares förening, Sylf, accepterar avdelningspersonalen motvilligt lösningen eftersom bemanningssituationen är undermålig och all avlastning välkomnas.

Underläkare i sin tur går med på anställningsformen eftersom de behöver meriter för att få legitimationsgrundande allmäntjänstgöring. I brist på underläkarvikariat är all slags vårderfarenhet bättre än inget.

”På så vis håller arbetsgivaren både sjuksköterskor och underläkare gisslan i en situation som uppstått till följd av oförmågan att rekrytera och behålla ordinarie personal.” ”Det är en extrem felanvändning av resurser och en dålig lösning för alla inblandade”, skriver debattörerna.

"Dålig introduktion"

De påpekar också att introduktionen till arbetet är under all kritik. Medan nyanställda sjuksköterskor i regel har sex till åtta veckors introduktion på arbetsplatsen får underläkarna hålla till godo med tio introduktionsdagar för att utföra samma arbetsuppgifter.