Framtidsvisionen för bma-yrket: Ta ledarroll inom diagnostik

Lagom till biomedicinska analytikers yrkesdag den 15 april släpps Vårdförbundets framtidsvision för professionen. ”Vi behöver ta en ledarroll inom diagnostiken”, säger förbundsstyrelseledamoten Sophia Godau.
I tre och ett halvt år har en arbetsgrupp inom Vårdförbundet arbetat med den nya framtidsvisionen som nu är klar. Målet är att synliggöra biomedicinska analytikers kompetens och ansvar.
– Vi har gjort omvärldsspaningar, haft workshops och träffar med yrkesföreningar, förtroendevalda och medlemmar. Allt ifrån pensionärer till studenter, lokalt som globalt, har varit med och bollat idéer för att komma fram till vad kärnan i biomedicinska analytikers arbete är i framtiden.
Utifrån det har fyra hörnstenar utkristalliserats. Den första har fått namnet ”Den diagnostiska ledaren”, som också är titeln på hela framtidsvisionen.
– Det handlar inte om att vi alla ska bli chefer, även om det är viktigt att biomedicinska analytiker kan bli det. Men vi ska också ta en ny roll inom diagnostiken – så att det är vi som kvalitetssäkrar och leder de processerna på laboratorier och i undersökningar. Precis som att en sjuksköterska leder omvårdnadsarbetet och en läkare ansvarar för det medicinska arbetet. Ingen annan profession har samma kompetens när det gäller vetenskaplig grund och kvalitetssäkring, säger Sophia Godau.
Ska bli digitala brobyggare
Nästa område handlar om hållbarhet.
– Sjukvården bidrar enormt mycket till utsläppen av växthusgaser, kemikalier och plast samtidigt som klimatförändringar i dag är det största hotet mot folkhälsan. Biomedicinska analytiker behöver få ett större ansvar i att utveckla hållbara diagnostiska metoder och avfallshantering, säger Sophia Godau.
Det tredje området rör digitalisering. Enligt Vårdförbundets framtidsvision ska biomedicinska analytiker bli ”brobyggare” mellan teknik och diagnos.
– Det sker mycket digital utveckling både inom vårt yrke och i vården i stort. Där behöver vår profession ta ledarskapet kring till exempel vilka digitala lösningar som införs och hur AI ska användas utifrån de etiska riktlinjer som är kopplade till vår legitimation. Det kan handla om digitala lösningar i laboratorier, för egenmonitorering eller fysiologiska undersökningar som flyttar allt närmare patienten. Det finns många politiska beslut om personcentrerad, nära och god vård och biomedicinska analytiker ska vara med och kvalitetssäkra de processerna med sin kompetens.
Kompetensutveckling ger högre löner
Den fjärde hörnstenen fokuserar på karriärvägar och villkor.
– Det är inget nytt men finns med eftersom vi är ett fackförbund som driver de frågorna. Vi vill se en reglerad specialistutbildning, möjligheter till kompetensutveckling och schyssta villkor när det kommer till arbetstider och lön. Ur mitt perspektiv hänger det ihop: får vi kompetensutveckling inom exempelvis AI eller hållbarhet och ansvar att leda utvecklingsarbete så bidrar det också till högre lönenivåer.
Sophia Godau hoppas att framtidsvisionen ska bli ett stödmaterial som används på arbetsplatserna för att lyfta fram yrkesgruppen och diskutera dess viktiga roll i vårdkedjan.
– Det kan fungera som en karta där man ser var man placerar sig i dag. Vissa kanske redan har ett framgångsrikt arbete med hållbarhet och AI, men har tappat bort karriärmöjligheterna.
Den 14 april håller Vårdförbundet ett digitalt seminarium om framtidsvisionen.