Specialistkompetens

Åtta specialistutbildningar för sjuksköterskor kan skrotas

Åtta specialistutbildningar för sjuksköterskor kan skrotas
Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro är starkt kritisk mot det förslag förbundet fått presenterat för sig i förväg. I morgon kommer utredningen.

I morgon presenteras utredningen om specialistutbildningarna för regeringen. Enligt vad Vårdfokus erfar kommer utredaren att föreslå att endast tre specialistinriktningar, av dagens elva, för sjuksköterskor ska finnas kvar och att de inte längre ska leda till magisterexamen.

– Jag är chockad och otroligt besviken över att en utredning som vi faktiskt har välkomnat i stället väljer att sänka nivån på specialistutbildningarna. Jag är förvånad över att man inte lyssnat på professionen. Vårdförbundet har deltagit i utredningens expertgrupp och Svensk sjuksköterskeförening i referensgrupperna, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro

Enligt de uppgifter hon har fått ska de elva specifika specialistutbildningar som i dag finns för sjuksköterskor bantas ner till tre fasta. Dessa är operations-, anestesi- och intensivvårdsutbildningarna. Dessutom föreslås en öppen inriktning, precis som i dag.

Så sent som i går var i kontakt med utredaren Kenth Nauclér för att få en sammanfattning av utredningen inför överlämnandet av den till regeringen i morgon. Någon sådan fick hon inte.

Expertgruppen

– Han sa att det svar som lämnades muntligt till expertgruppen och referensgrupperna i september är det som kommer att presenteras för regeringen i morgon.

– Utredaren har bara riktat in sig på den högspecialiserade vården och inte alls den nära vården. De stora utmaningar som hälso- och sjukvården har inom exempelvis psykiatrin, geriatriken och behovet av distriktssköterskor har de inte ens tagit med, säger Sineva Ribeiro.

”Drabbar patienterna”

Hon oroar sig också för en annan del i utredningen. Det är förslaget att specialistutbildningarna inte längre automatiskt ska leda till en akademisk magisterexamen med omvårdnad som huvudämne.

– Det innebär att vi inte självklart kommer få möjlighet att forska i omvårdnad, som är vårt huvudämne. Men det innebär också att du inte kommer att kunna kompetensförsörja i framtiden. Unga kommer inte att söka till den här utbildningen om de inte har möjlighet att vidareutveckla sig inom sitt huvudämne.

– Men det allvarligaste är att det kommer att drabba patienterna. Forskningen har visat att om man sänker kompetensnivån ökar skador och dödsfall, säger Sineva Ribeiro.

Även SSF:s ordförande, Ami Hommel, är av samma skäl som Sineva Ribeiro besviken på det hon fått veta i förväg om utredningens förslag. Tillsammans har de båda ordförandena kritiserat utredningen i en debattartikel i Dagens Medicin.

– Det här ska gå till papperskorgen, säger hon.

Fel enligt utredaren

Vårdfokus har vid flera tillfällen sökt Kenth Nauclér för att få veta hur det går med utredningen, men fått svaret: ni får vänta till den är klar. När Vårdfokus i dag frågar honom om det stämmer att han till Vårdförbundets ordförande framfört att utredningens kommer att föreslå samma sak som presenterades vid hearingarna i september svarar han:

– Det där är fel. Men du får vänta till i morgon och se vad jag föreslår.

Vårdfokus kommer under morgondagen följa upp utredningens förslag i samband med att den presenteras.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida