Ny rapport visar att bristen på specialistsjuksköterskor blir allt större

Ny rapport visar att bristen på specialistsjuksköterskor blir allt större
Vårdförbundets vice ordförande, Anna Andersson, varnar för att bristen på specialistsjuksköterskor gör vården mindre säker. Foto: Ulf Huett.

Socialstyrelsens årliga rapport om tillgången på specialistsjuksköterskor visar att bristen ökar. Sedan mitten av 1990-talet har antalet minskat med 13 procent. Allra värst är det inom äldrevården där det i vissa kommuner inte finns en enda sjuksköterska med specialistkunskap om äldre.

1 november 2012

Vårdförbundet har åtskilliga gånger slagit larm om bristen på specialistsjuksköterskor. Socialstyrelsens rapport visar att behovet inom äldrevården rent av är alarmerande. Under 2010 tog endast tre sjuksköterskor examen inom äldrevård.

De senaste 15 åren har det totala antalet specialistsjuksköterskor inom vården minskat med 13 procent.

Enligt Vårdförbundets egen statistik har andelen sjuksköterskor som har specialistutbildning  minskat från 65 till 47 procent. Det är en minskning med nära 28 procent.

För att vården ska vara säker borde andelen sjuksköterskor med specialistutbildning vara 70 procent, anser Vårdförbundets vice ordförande, Anna Andersson.

– Det här är en allvarlig utveckling. En god, säker och förebyggande hälsovård kräver specialistutbildade sjuksköterskor, säger hon.

Får inte tjänstledigt

Bristen har olika orsaker. Att även allmänsjuksköterskorna är för få gör att arbetsgivaren ogärna låter personal vara tjänstledig för studier. Men många väljer också bort studierna eftersom skillnaden i lön mellan en sjuksköterska med och utan specialistutbildning inte är så stor att det lönar sig.

– Vårdförbundet driver att specialistsjuksköterskorna, precis som läkarna, måste få betald specialistutbildning, lön och karriärvägar för sina kunskaper, säger Anna Andersson.

Vårdförbundets statistik visar att det tar 26 år för en distriktssköterska som vidareutbildar sig vid 24 års ålder innan specialistutbildningen lönar sig.

I rapporten redovisas även statistik över antalet sysselsatta röntgensjuksköterskor, som också är för få. Jämfört med för 15 år sen har i princip ingenting hänt. År 1995 franns det 3 405 röntgensjuksköterskor sysselsatta inom vården, år 2010 var de 25 fler. Detta trots att bilddiagonstiken utvecklats kraftigt under samma period.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida