Semester – och sen då?

Sommar, sol och lata dagar. Men vad händer efter semestern? Liksom många andra nyutbildade sjuksköterskor oroar sig Åsa Adler för att inte ha något jobb att gå till när det nuvarande vikariatet går ut

Hon är 29 år, nygift och nyinflyttad på Gotland. Fem mil sydöst om Visby ligger den lilla byn Stånga, där maken är uppväxt. Här har de nyligen bosatt sig i ett vitrappat gammalt stenhus, granngårds med svärföräldrarna.

Det är Åsas sista semesterdag, en semester som bara har varat i två och en halv vecka eftersom hon som visstidsanställd inte har lyckats få ihop mer.

När hon gick på sin ledighet visste hon bara att hon hade jobb september ut. Sedan ska den nya omorganisationen ske och då vet ingen vad som händer.

Nyligen hörde avdelningschefen av sig och berättade att hon har ordnat ett nytt vikariat som varar till december. Om det verkligen blir så är dock osäkert. I och med anställningsstoppet måste chefen först få klartecken från personalenheten. Vad som händer sen? Det kan Åsa inte svara på.

Hon älskar sin nya roll som sjuksköterska. Det valet har hon aldrig ångrat. Men som situationen är nu är hon inte nöjd. Snarare arg, ledsen och besviken ? på sin arbetsgivare som hon tycker beter sig skamligt mot de anställda.

? Jag tycker att en kommun ska fungera som förebild för resten av samhället.

I stället trampar de på oss sjukskötersk­or. Inte nog med att jag bara tjänar ett par hundra mer än före utbildningen, in i det längsta låter de mig gå i ovisshet.

Åsa tog sin examen i januari 2007. Sedan dess har hon haft en handfull vikariat på Visby lasarett. I våras blev hon ombedd att med kort varsel hoppa in på en mottagning.

Vad Åsa inte såg när hon skrev på det nya avtalet var att det var en Ava-tjänst, allmän visstidsanställning. Först när hon hörde arbetskamraterna prata om nackdelarna med att varva olika visstidsanställningar reagerade hon.

? Jag blev upprörd, skrek och gormade. Det här hade arbetsgivaren inte informerat mig om.

Till slut fick hon, med Vårdförbundets hjälp, sin vilja igenom. Avtalet gjordes om till vikariat. Men eftersom Las-reglerna skiljer på olika typer av visstidsanställningar måste Åsa nu vikariera ytterligare en och en halv månad utöver de två år som krävs för att bli »inlasad«.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida