Tema: Antidepressiva

Sjuksköterskor viktiga även när antidepressiva ska trappas ut

Sjuksköterskor viktiga även när antidepressiva ska trappas ut
Katrine Nygaard Baltzis, specialistsjuksköterska inom psykiatrisk vård. Foto: Privat och Getty Images

När patienter sätts in på antidepressiv behandling, eller planerar att trappa ut, kan sjuksköterskor få en viktig roll. Det menar Psykiatriska riksföreningen för sjuksköterskor som vill se fler specialistutbildade kollegor i primärvården. "Läkarna är snabba på att sätta in mediciner, men hinner inte alltid följa upp", säger Katrine Nygaard Baltzis.

Mer än 1,2 miljoner svenskar står på antidepressiv behandling och förskrivningen fortsätter att öka. Tabletterna kan vara livsviktiga för personer med svår depression och förebygga suicid.

Men det finns biverkningar och det kan vara svårt att sluta med medicinerna. De senaste åren har personer som stått på antidepressiva i flera år berättat offentligt om hoptryckta känslor, obefintliga sexliv och existentiella funderingar om vem man egentligen är utan tabletter. När de velat sluta med sina tabletter har de inte vetat vart de ska vända sig.

Det är något som Katrine Nygaard Baltzis, specialistsjuksköterska inom psykiatrisk vård, känner igen från patienter hon mött när hon arbetade på en vårdcentral.

Jag hade en del yngre patienter som undrade varför de ska ha mediciner som fått dem att tappa sexlusten, och som de upplevde det, rätten till ett sexliv. Det kan man ju förstå, säger Katrine Nygaard Baltzis som idag arbetar inom allmänpsykiatrin i Ängelholm.

Viktigt med plats för omvårdnad

Katrine Nygaard Baltzis är sekreterare i Psykiatriska Riksföreningen för sjuksköterskor skulle önska att specialistsjuksköterskor fick en viktigare roll här. Att omvårdnaden bör ta större plats är också en fråga som föreningen driver.

Vi skulle vilja att det fanns en specialistsjuksköterska med inriktning psykiatrisk vård på alla vårdcentraler eller åtminstone sjuksköterskor med kompetens inom psykisk hälsa. Läkarna är snabba på att sätta in mediciner, men hinner inte alltid följa upp, säger hon.

Ser helheten

När tiden hos läkaren är knapp kan sjuksköterskorna stå för kontinuitet och trygghet. Patienterna vill ofta ha mycket information och vara delaktiga. Specialistsjuksköterskor i psykiatrisk vård är vana vid att arbeta med psykoedukation, det vill säga information om sjukdomar, behandlingar och återfallsprevention.

För en del är medicinen livsviktig, men det går inte bara att titta på det farmakologiska perspektivet. Man måste se helheten, hela individen. Kost, sömn, fysisk aktivitet och relationer spelar också stor roll för den psykiska hälsan och genom att arbeta personcentrerat får individen en ökad tillit till vården och därmed bättre livskvalitet, säger Katrine Nygaard Baltzis.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida