Vägraset hade kunnat sluta värre: ”Det var en surrealistisk upplevelse”
”Det är fascinerande att komma tillbaka hit. Nu ser man hur otroligt omfattande det är och hur långt ifrån vägen raset startade. Det måste ha fått upp mycket kraft och fart innan det nådde E6:an”, säger Ida Honsberg.
Vårda i katastrof

Vägraset hade kunnat sluta värre: ”Det var en surrealistisk upplevelse”

Ida Honsberg var först på plats när E6 raserades. ” Jag är tacksam över att det inte hände under rusningstrafik, det hade kunnat leda till en enorm katastrof”, säger hon. Vårdfokus har mött några av vårdens hjältar som på olika sätt jobbat under olika katastrofer - här är deras berättelser.

”Oj, här är bara träd, sa jag till min kollega Peter när vi kom fram till olycksplatsen. Skogen hade flyttats rakt ut på motorvägen. Det var en surrealistisk upplevelse.

Vi hade lämnat av en patient på Kungälvs sjukhus när larmet kom. Det löd: Bilolycka, dikeskörning, mycket oklart. Vi körde långsamt för att upptäcka om det låg någon bil vid sidan av vägen. Då såg vi två fordon med varningsblinkers lite längre fram. Samtidigt fick vi en uppdatering från larmcentralen om att vägen rasat. Jag såg ett mindre slukhål framför mig.

Iklädd hjälm och reflexväst klev jag ut för att reka med min lilla ficklampa. Ett stup på fyra-fem meter öppnade sig och på botten såg jag bakljusen på en bil. Längre fram stod ytterligare en bil halvt begravd i lera. Det var svårt att greppa.

De lånade vår bår och lyfte upp personerna som fastnat i hålet. Man hörde hur det dånade i marken och på drönarbilder kan man se hur den fortfarande rör sig.

Jag sa åt Peter att backa. Platsen kändes inte säker så jag bedömde att vi skulle invänta räddningstjänsten.

Tidigare jobbade jag i NU-sjukvården där det var ett vägras i närheten av Munkedal för runt 20 år sedan. Det diskuterades mycket på utbildningar, när vi övade inför större händelser. Med den kunskapen insåg jag att vi behövde förstärkning, eftersom jag inte kunde avgöra hur det såg ut på andra sidan.

Raset på E6 i Stenungsund 2023

Ett jordskred inträffade den 23 september i anslutning till en byggarbetsplats vid motorvägen, där marken innehåller höga halter av kvicklera. Det ledde till omfattande skador på vägbanan och närliggande fastigheter. Vägen förstördes i båda riktningarna. Våren 2024 delgavs tre personer misstanke om grovt allmänfarlig vårdslöshet, grovt vållande till kroppsskada och otillåten miljöverksamhet. Vägen planeras öppna igen sommaren 2024.

Inom fem minuter kom räddningstjänsten från Stenungsund. Jag såg dem köra över viadukten som går över motorvägen, men sedan dök de aldrig upp. Det visade sig att påfarten var förstörd. Efter en stund kom fem brandmän gående genom jordmassorna. De lånade vår bår och lyfte upp personerna som fastnat i hålet. Man hörde hur det dånade i marken och på drönarbilder kan man se hur den fortfarande rör sig.

Sedan kom uppgifter om fler fordon: lastbilar, bussar. Alla var lite skärrade. Själv höll jag garden ganska högt ända tills det började ljusna. Strömmen hade slagits ut så det var verkligen beckmörkt.

På morgonkvisten såg vi att Burger King-restaurangen intill var demolerad. Jag googlade och kollade om de hade nattöppet, men som tur var hade de stängt. Däremot påträffades ett tiotal lastbilschaufförer som övernattat på parkeringen, som flytt i bara t-shirts.

Vi delade in området i olika sektorer. Jag hade huvudansvaret för den medicinska insatsen. Det var en ganska lugn fredagsnatt så vi fick bra förstärkning av ambulanser.  

Tre personer fördes till sjukhus med frakturer. Jag är bara tacksam för att det inte hände i rusningstrafiken, det hade lett till en enorm katastrof. Tyvärr har vi haft väldigt mycket olyckor på den väg där trafiken nu leds om, med fler och allvarligare personskador än i själva raset.”

Ida Honsberg

Ida Honsberg. Foto: Markus Holm

Ålder: 53 år.

Yrke: Ambulanssjuksköterska. Även utbildad distriktssköterska. Stationerad i Stenungssund.

Bor: På Tjörn.

Familj: Man och tre barn.

Lärdom: ”Vikten av att öva inför stora händelser. Man tänker att sådant här händer inte mig, men så gör det det ändå. Man kan aldrig göra ett 100-procentigt jobb i en sådan här situation men det är värdefullt och viktigt att ha kunskapen med sig.”

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida