Vårda i katastrof

Ambulanssjuksköterskan om insatsen på Gröna Lund: ”Vi behövde hjälp att snabbt få ned de skadade ur tåget”

Ambulanssjuksköterskan om insatsen på Gröna Lund: ”Vi behövde hjälp att snabbt få ned de skadade ur tåget”
Ambulanssjuksköterskan Emma Segernäs arbetade vid olyckan på Gröna Lund förra året. Bild: Anders G Warne

I dag är det ett år sedan olyckan på Gröna Lund. Ambulanssjuksköterskan Emma Segernäs berättar här hur det var att köra in med tjutande sirener samtidigt som skrämda besökare strömmade ut. Högt uppe i berg- och dalbanan Jetline hängde tåget och på marken låg skadade. Hon är en av de vårdhjältar som berättar i Vårdfokus serie om att arbeta vid katastrofer.


”Vi sitter i soffan efter lunch på min hemstation Årsta Enskede när larmet kommer. När vi kör mot Djurgården tänker jag: ”Gröna Lund en söndag på försommaren. Det kommer vara mycket folk”.

Jag och min kollega gör upp en kort plan. Vi är vana att jobba ihop och den dagen är vi i stabsfunktion, vilket innebär att vi ska stötta sjukvårdsledningen. Vi kör in vid en ingång bredvid scenen och Fritt fall. Personalen och polisen gör redan ett otroligt jobb med utrymning, så vi möts av många människor på väg ut.

Emma Segernäs. Bild: Anders G Warne
Emma Segernäs. Bild: Anders G Warne

De skadade sitter fast i den urspårade tåget uppe i berg- och dalbanan, men absolut inte högst upp. Tre har kastats ned på marken. Vi behöver hjälp att få ner de andra, för att kunna göra en bedömning och snabbt avgöra vilka som är mest kritiskt skadade och behöver prioriteras till sjukhus.

Räddningstjänsten kör fram brandbilen med hög stege och repklättrare är på väg upp. Vår medicinskt ansvarige samverkar med deras räddningsledare.

Under tiden försöker vi få kontakt och möta blicken på alla uppe i tågets vagnar. De flesta har skador men alla är vid medvetande.

Kollegor bär ut en av de skadade på marken. Vår bild är att hon är den mest kritiskt skadade och hon flygs med helikoptern till Karolinska.

Den medicinskt ansvariga är alltid specialistsjuksköterska och den som ansvarar för att den som är mest sjuk kommer i väg först. Läkare kommer dit med sin kompetens och samarbetar, men tar inte över rollen som medicinskt ansvarig, utan vi följer det prehospitala konceptet.

En avled i olyckan på Gröna Lund

Söndag den 25 juni 2023 vid lunchtid hände det som inte får hända. Berg- och dalbanan Jetline spårade ur och fastnade på en höjd mellan sex och åtta meter upp. En bärarm under den främre vagnen knäcktes när olyckan skedde. Elva personer, också barn, fanns ombord, tre föll ur och av dem avled en kvinna. En annan av de som flög ur krossade ena benet och höften och bröt båda armarna.

Nio personer skadades i olyckan. Haverikommissionen pekade ut flera brister när de presenterade sin granskning tidigare i juni. De beskriver att bärarmen hade dåliga svetsfogar och att en stor del av konstruktionen saknades. Dessutom gav säkerhetsbyglarna vika när passagerarna med stor kraft slungades emot dem. Kommissionen pekade också ut brister på systemnivå, bland annat med tillsyn. Gröna Lund har meddelat att de stänger Jetline för gott och att den kommer monteras ned.

Vi övar och drillas inför att stå inför sådana här svåra uppgifter. Den första stunden får man lite acceptera att det är kaosartat och lita på att få överblick allteftersom.

Jag är fokuserad på barnen i tågets vagnar. De är inte kritiskt skadade, men det är alltid allvarligt när barn är inblandade.

Plötsligt hör jag tivolimusiken. Det låter surrealistiskt. En kollega frågar personalen om musiken går att stänga av.

Attraktionerna har stannat, Gröna Lund är utrymt, de skadade har förts till sjukhus. Vi skapar en uppsamlingsplats för lindrigt skadade och chockade. När vi avslutar den allvarliga händelsen samlas vi allihop en liten stund. Vi är där med många ambulansenheter, två läkarbilar och helikoptern.

Så här efteråt tänker jag att vi lyckades göra en bra prioritering.

Jag och min kollega fortsätter prata i bilen. Sedan gick jag direkt på semester det var väldigt skönt att bara släppa hela arbetssituationen.”

Emma Segernäs

Familj: Sambo, dotter och bonusson.

Utbildning: Specialistsjuksköterska i ambulanssjukvård.

Karriär: Akutvårdsavdelningen på St Görans sjukhus, sedan Aisab sedan 2014.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida