…men bara 7,3 procent på tre år i Värmland

»Vi tycker att vi gör allt man ska — utvecklar arbetet och jobbar hårt med att ta fram lönekriterier. Ändå ser vi inget resultat i lönekuvertet«, säger sjuksköterskorna på Gläntan i Karlstad.

Högst betald bland dem vi träffar är biträdande avdelningschefen Monica Carlsson. Efter 15 år som sjuksköterska tjänar hon 22 500 kronor i lön. De andra sjuksköterskorna har mellan 19 700  och 21 800 kronor.

Så ser löneläget ut på Gläntan, en palliativ avdelning på Centralsjukhuset i Karlstad. En avdelning som inte bara har ansvaret för tolv vårdplatser på sjukhuset utan också åker hem till 40 patienter i Karlstad med omnejd och samordnar hemsjukvården med kommunen.

Missnöjet borde vara stort, och det är det. Ilska vore också rimligt, men det är inte ilska som kommer fram när vi träffas i deras samlingsrum. Snarare uppgivenhet.

– Vi tycker att vi gör allt vi ska och ändå ger det inget resultat, säger sjuksköterskorna.

De bedriver mycket utvecklingsarbete. »Vi tycker att jobbet är så roligt och vi brinner för det.« Och de följer intentionerna i det centrala löneavtalet; arbetar fram lönekriterier och en modell för varje sjuksköterskas kompetens och kunskap.

– Lönesamtalet är ett spel för gallerierna. Vi får bara beskedet att det inte finns några pengar. En av sjukskötersk­orna har sagt att hon inte kommer att delta i ett lönesamtal eftersom hon känner sig kränkt. Och det beror inte på vår chef, hon är bra, utan på att hon inte har några befogenheter, säger Anna Zampieri, som också är förtroendevald för Vårdförbundet på avdelningen.

Sjuksköterskorna känner inte att arbetsgivaren värderar deras kunskap och arbete.

– Det är ofta ok att köpa in instrument och apparater, och de behövs. Men vi är också viktiga instrument för att verksamheten ska fungera, säger Ann-Sofi Zampieri.

Ännu har ingen slutat på avdelningen på grund av lönen, men det har skett på andra enheter på sjukhuset. Tänk vad mycket kompetens landstinget då förlorar, säger Monica Carlsson.

– Och, säger Karin Lindstén, hur blir det med rekryteringen i framtiden? De som börjar nu och ser hur litet jag tjänar efter så många år, 21 800 kronor efter 36 år som sjuksköterska, måste ju tänka »det är alltså min framtid«.

Eva Strandh är ordförande för Vårdförbundet i Värmland. Ett antal år har arbetsgivare hållit ned medlemmarnas löner.

– För fem-sex år sedan låg vi ganska bra till i landet, men nu ligger medianlönen i bottenskiktet. De senaste tre åren har vi fått sammanlagt drygt sju procent.
Hon tycker inte att landstinget tar avtalet på allvar.

– Vi har år efter år tillsammans med landstinget haft utbildning av chefer och förtroendevalda om processen och den följs lokalt. Problemet är bara att arbetsgivaren sedan förklarar att det inte finns några pengar, säger Eva Strandh.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida