Forskning

Bättre sömn efter kbt med sjuksköterskor

Bättre sömn efter kbt med sjuksköterskor
Foto: Getty Images

Sömnbrist är en plåga för många. Kognitiv beteendeterapi rekommenderas som ett första steg. En ny studie visar att en kort kbt-behandling med sömnbegränsning, ledd av en sjuksköterska, minskar sömnsvårigheter.

Sömnproblem är en mycket vanlig anledning för att söka hjälp på vårdcentralerna, både i Sverige och internationellt.

I Sverige har sömnbesvären ökat de senaste åren. I åldern 45-64 år sover hälften av inte gott, enligt svaren i Nationella folkhälsoenkäten. För de flesta var besvären lätta, men nio procent i åldersgruppen hade svåra besvär.

En av de rekommenderade behandlingarna är kognitiv beteende terapi, kbt. Men tillgången till kbt-terapeuter för behandling individuellt eller i grupp är begränsad, jämfört med behovet.

Som Vårdfokus tidigare rapporterat förekommer det att sjuksköterskor och distriktssköterskor leder grupper med sömn-kbt. I den behandlingen är sömnrestriktion en betydelsefull del. Den innebär att följa regler för hur länge man får sova och vistas i sängen.

Vanligt är också att få råd om sömnhygien, som att begränsa alkohol eller koffein och skärmanvändning på kvällen.

Nu visar en brittisk studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften The Lancet att kort kbt-behandling ledd av sjuksköterskor kan förbättra sömnen, och samtidigt bedöms kunna vara kostnadseffektiv.

Studien genomfördes på vårdcentraler i England. Deltagarna fördelades slumpmässigt i två grupper. Ena gruppen deltog i interventionen, fyra träffar med kbt med sömnrestriktion och en folder med råd om sömnhygien. Jämförelsegruppen fick enbart foldern.

Totalt deltog 642 personer från början, hälften i varje grupp. Betydligt fler deltagare var kvinnor än män och medelåldern var 55 år.

Resultatet visar att kbt-gruppen rapporterade mindre sömnbrist än gruppen som enbart fått foldern.

Studien visar att även sjuksköterskor utan tidigare klinisk erfarenhet av att arbeta med patienter med sömnsvårigheter kunde ge framgångsrik kbt-behandling, efter att ha fått träning.

Fakta sömnstudien

Dålig sömn försämrar livskvaliteten, ökar risken för psykisk ohälsa, typ 2 diabetes, hjärt- och kärlsjukdom och självmord.

Studien gjordes på 35 brittiska vårdcentraler. Sömnbrist mättes med indexet Insomnia severity index, ISI. Kostnadseffektivitet mättes i kostnad per kvalitetsjusterat levnadsår, QUALY.

Clinical and cost-effectiveness of nurse-delivered sleep restriction therapy for insomnina in primary care (The Lancet, 2023).

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida