Vårdförbundspriset 2022

De kammade hem priset på Vårdgalan

De kammade hem priset på Vårdgalan
Årets vinnare på Vårdgalan. Foto: Ulf Huett.

Den ena bygger broar för sina cancerpatienter. De andra hjälper fler att få dialys i hemmet. Jasmine Glantz på onkologen i Malmö och sjuksköterskor på dialysen på Östersunds sjukhus fick ta emot Vårdförbundspriset på Vårdgalan i dag.

”Tänk att få leda en gala för bara vinnare. För mig är det ni gör så mycket mer värt än alla mål och segrar. Ni sätter världsrekord i tillit, trygghet och kunskap varje dag!”

Så inledde sportjournalisten och föreläsaren Patrick Ekwall Vårdgalan 2022. Med sin personliga berättelse om hustrun Hanna, som avled i bröstcancer 39 år gammal, passade han på att hylla vårdens hjältar som satt i publiken eller uppkopplade via webben.

Drygt 350 personer hade tagit sig till Oscarsteatern i Stockholm under fredagseftermiddagen för att vara på plats på den första fysiska Vårdgalan på två år.

Under galan delades totalt fem priser ut. Det största, Vårdförbundspriset, delas i år av Jasmine Glantz på onkologen i Malmö och sjuksköterskor på dialysen på Östersunds sjukhus. De båda pristagarna får 250 000 kronor var.

– Jag är chockad eftersom jag var helt övertygad om att de andra skulle vinna! De är så himla duktiga. Jag menar det, för även om jag brukar har ganska gott självförtroende som sjuksköterska kände jag att de var så mycket bättre, sa en mycket glad Jasmine Glantz efter prisutdelningen.

Vad gjorde att du vann tror du?

– Jag har inte gjort det här ensam. Det är mycket tack vare att jag haft en chef som trott på mig. Det gäller också alla andra enheter som jag samarbetat med i mina projekt, utan dem hade min vision bara stannat vid att vara en idé.

Vad ska du göra med pengarna?

– Ingen aning! Jag trodde ju inte att jag skulle vinna, så jag har inte tänkt så långt.

Jasmine Glantz hade nominerats för sitt arbete på onkologen i Malmö. Genom en rad olika projekt har hon byggt broar för sina patienter och underlättat vården för dem. Bland annat har hon sett till att fler patienter kan få cytostatika inom slutenvården.

Även dialyssjuksköterskorna från Östersund prisas för sitt arbete med att göra skillnad för patienterna. Med hjälp av modern teknik har de förbättrat monitoreringen av patienter som får påsdialys i hemmet. I dag har andelen patienter med hemdialys ökat från 15 till 60 procent.

Det var en rörd Marina Förström som fick svara på vad priset betyder för de fem sjuksköterskorna.

– Jag är helt överväldigad! Vi har gjort det här tillsammans och vi vet att det betyder så otroligt mycket för våra patienter. De satt alla hemma och höll tummarna för oss.

Den tredje nominerade till Vårdförbundspriset, psykiatrisjuksköterskan Caroline Hjalmarsson, fick därmed andra priset som belönades med diplom och blommor.

Årets vårdchef blev Jenny Grälls vid Ersta Diakoni Juliahemmet i Uppsala. Hon fick priset bland annat för sitt individanpassade ledarskap.

– Det här priset säger egentligen mer om mina medarbetare än mig. Tack vare dem får jag vara den chef jag vill och den rebell jag är, sa Jenny Grälls på väg ut ur Oscarsteatern för att bjuda sin arbetsgrupp på champange som utlovats redan när hon nominerades

De två andra nominerade till Årets vårdchef var Tina Gustafsson och Anette Grahn.

Som tidigare meddelats blev Årets studenthandledare ambulanssjuksköterskan Helena Ousbäck från Skara. Till årets rekryteringsstjärnor utsågs Dialogteamet, avdelning Östergötland.

Nytt för i år var Katastrofberedskapspriset. Det gick till Röda Korset och deras arbete med familjeefterforskning och återförening för personer som flytt.

Utöver prisutdelningarna hölls det tal av Vårdförbundets ordförande Sineva Riberio, sjukvårdsministern Acko Ankarberg Johansson och Sveriges chief nurse Charlotta George. Underhållningen stod det för kvällen speciellt namngivna bandet Vårdförbandet och sångerskan, och tillika narkossjuksköterskan, Faith Katembo som tävlade i Melodifestivalen förra året.

Om Vårdförbundspriset

  • Varje år uppmärksammar Vårdförbundet, i samarbete med Folksam, medlemmar som arbetar för en förbättring för patienter med hjälp av personcentrerad vård.
  • Prissumman på 500 000 kronor är ett av Sveriges största priser inom hälso- och sjukvårdsområdet.
  • Priset delas ut på Vårdgalan, den 18 november, på Oskarsteatern i Stockholm.

Läs mer om finalisterna och Vårdförbundspriset här.

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida