”Det är sorgligt att vi inte kunde skydda våra mest sköra äldre”
I pandemins spår: Kisa. I dag känner sig sjuksköterskorna inom hemsjukvården i Kinda kommun trygga med att allt fungerar: skyddsutrustning, provtagning, möjlighet att isolera smittade. Men så var det inte när covid-19 drabbade dem i mars.
Sjuksköterskorna i Kisa tar gärna elcykeln när de ska till äldreboenden eller patienter som bor i samhället.
— Det är rätt kuperat här, så när vi ska upp till Bergdala är det tur att vi har elcykel, man skulle inte orka trampa uppför backarna, säger sjuksköterskan Linda Rydell.
Det var just på Bergdala som många äldre insjuknade i covid-19. Där skapades sedan en kohort-avdelning dit alla som insjuknade på kommunens äldreboenden skickades för vård.
— Att vi kunde isolera alla sjuka på en avdelning med personal som bara arbetade där var helt avgörande för att kunna stoppa smittspridningen, säger sjuksköterskan Liselott Sjöstrand Nilsson som är enhetschef i Kinda kommun.
Missa inte det senaste från Vårdfokus! Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Fullt bemannade
Vi sitter utspridda runt ett stort bord på sjuksköterskornas expedition som ligger mitt emot kyrkan i det lilla östgötska samhället Kisa, som är centralort i Kinda kommun. Här arbetar ett 15-tal sjuksköterskor i hemsjukvården, de har ansvar både för särskilda boenden och för patienter som får vård hemma.
— Att vi är fullt bemannade med sjuksköterskor var verkligen tur under covidpandemin, annars hade vi fått mycket svårare att klara det, säger Liselott Sjöstrand Nilsson.
Det första covidfallet inom kommunens äldreomsorg upptäcktes den 25 mars. Det var en kvinna som hade skickats till sjukhus för andra besvär från ett av kommunens tre äldreboenden. På sjukhuset visade prover att hon dessutom hade covid-19. När beskedet kom utbröt febril aktivitet.
— Vi började fundera direkt, vilka hade den här personen träffat, vilken personal hade varit inne hos henne och arbetat oskyddade, säger Linda Rydell.
Läs också: På sjukhusen var alla hjältar – vi fick skandalrubriker”
Kunde inte själva ta prover
Då, i mars, fanns en helt annan strategi när det gäller provtagning. Att testa i den omfattning som sker nu var det inte tal om. Sjuksköterskorna hade inte heller själva möjlighet att ta proverna, utan det gjordes av särskilda team från regionen som åkte runt. Det var lång väntan ibland och inte så smidigt alla gånger.
Det gällde också att snabbt få fram skyddsutrustning och inte minst lära personalen när och hur den skulle användas. Och det var en stor utmaning att isolera äldre med demens.
— Vi får ju inte låsa in dem och rätt vad det var så vandrade någon runt och ville ha kramar. Det här är ju en familjär vård som inte är anpassad för att isolera patienter som på ett sjukhus, säger Anna Zentio.
Hälften blev smittade
Så fick de ändå en större smittspridning på det boendet som drabbades först. Till slut blev ungefär hälften smittade av covid-19. Sammanlagt har åtta personer avlidit i Kinda kommun, enligt officiell statistik.
— Det är sorgligt att vi inte kunde skydda våra mest sköra äldre och att det var så många som gick bort, säger Linda Rydell och tillägger att en ljusglimt ändå är att så många klarade sig mot alla odds och att ingen har testats positiv för covid-19 sedan den 6 maj.
Det finns fortfarande en viss frustration över att de inte hade klara rutiner redan från början. Men det kom nya förhållningsregler och rutiner varannan dag gällande allt från var och hur de äldre skulle vårdas till om det skulle vara långärmat eller kortärmat.
— Det har varit tufft och vi har fått lära oss mycket under resans gång. Ett tag där i början var det bara att köra på och det blev mycket övertid och extrapass, men alla hjälptes åt. När vi väl fick alla rutiner på plats fungerade det mycket bättre. Om vi haft det från början, innan pandemin startade, så hade det absolut minskat smittspridningen, säger Malin Andersson.
Oro bland omvårdnadspersonalen
Hon minns att hon själv var hemma hos en patient som hade kol och som sedan försämrades och blev skickad till sjukhus. Där visade det sig att hon hade covid.
— Hon hade ju kol-hostat precis som vanligt och jag stod alldeles bredvid, utan skyddsutrustning, och tog blodtrycket. Då blev jag lite orolig och trodde nästan säkert att jag också skulle få det, säger Malin Andersson.
Men hon klarade sig. Ingen av sjuksköterskorna i Kinda kommun har själva insjuknat. Däremot har flera i omvårdnadspersonalen haft covid-19.
— Kommunen har haft anställda som varit svårt sjuka och det har funnits en stor oro bland personalen för att själva drabbas, berättar Anna Zentio.
Sjuksköterskorna har hållit i samtalsgrupper där det funnits möjligheter att prata av sig och diskutera och ställa frågor kring risker, skyddsutrustning och oro att drabbas.
— Det var ju också en stor utmaning i somras när vi fick in en hel kader av semestervikarier som skulle inskolas. Vår mas, medicinskt ansvarig sjuksköterska, gjorde en stor insats när hon tillsammans med en av våra sjuksköterskor gjorde en film om hur skyddsutrustning tas på och av, säger Liselott Sjöstrand Nilsson.
Besöksförbudet hävs
Om en vecka hävs besöksförbudet på äldreboenden, något som sjuksköterskorna här känner en viss oro inför.
— Lite nervöst är det. Det kanske inte är bästa tajmingen om vi nu börjar se en ökad smittspridning i samhället igen, säger Anna Zentio.
Men om det värsta skulle inträffa så är de betydligt mer förberedda än de var när det hela började i mars. Enligt de här sjuksköterskorna är det tre saker som är avgörande när det gäller att inte få en stor smittspridningen bland de mest sköra äldre:
- Att snabbt kunna flytta smittade till en kohort-avdelning.
- Att provta både personal och boende vid minsta misstanke.
- Att alltid använda skyddsutrustning, även vid misstänkt smitta.
Vårdfokus på plats i pandemins spår
- Under covidpandemin har många som arbetar i vården fått slita extra mycket. Vårdförbundets grupper har stått i frontlinjen och många gånger fått betala ett högt personligt pris för det.
- Samtidigt finns en stolthet över att ha klarat krisen – även om den långt ifrån är över ännu.
- Vi vill veta hur ni har haft det – och hur ni mår nu. Under några veckor i september-oktober åker vår reporter Helena Mirsch runt till flera arbetsplatser i hela landet. Följ resan på Vårdfokus.se och kommande nummer av tidningen.
- Självklart tänker vi på säkerheten. Vi följer hygienregler och håller avstånd.
- Den första veckan kommer vi till: Katrineholm - Linköping - Kisa - Kristianstad - Varberg.