Lön och villkor

Fler danska kronor till vården – men kampen fortsätter

Fler danska kronor till vården – men kampen fortsätter
Sjuksköterskan Luca Pristed är talesperson för de danska sjuksköterskor som strejkat vilt under hösten. Foto: André de Loisted

Danska regeringen lovar mer pengar till vården nästa år. Region Själland har fattat beslut om lönelyft. Men sjuksköterskan Luca Pristed är inte nöjd och tänker fortsätta sin kamp.

Sedan i somras har danska sjuksköterskor strejkat för högre löner och bättre villkor. Nu kommer ett svar från politikerna.

I går fattade Region Själlands regionråd beslut om ett tillskott på 30 miljoner danska kronor, motsvarande drygt 40 miljoner svenska kronor, till sjuksköterskelöner nästa år. Pengarna ska gå till sjuksköterskor som arbetar på akut- och medicinavdelningar. Hälften ska gå till varaktiga löneökningar och hälften är tillfälliga tillägg.

Syftet är enligt ett pressmeddelande från Region Själland att få behålla personal för att kunna sänka arbetsbelastningen och bli en mer attraktiv arbetsgivare. Regionen satsar också pengar på att frigöra kliniskt arbetande personal från administrativt arbete.

Extra miljard till sjukhusen

Själland är en av fem danska regioner. Hit hör bland annat Köpenhamn och Rigshospitalet där sjuksköterskan Luca Pristed arbetar. Vårdfokus har berättat om hur han och kollegor över hela Danmark strejkat vilt sedan sjusköterskeförbundets strejk för högre och mer rättvisa löner stoppades i somras av den danska regeringen.

Samma regering har precis gjort en överenskommelse om en ”vinterbudget”, där framför allt vården är i fokus vid sidan om klimatet och skolan. Förlossningsvården får ett större tillskott. Samtidigt sätts en miljard danska kronor av till regionerna. Pengarna ska fördelas efter förhandlingar med vårdens fackliga organisationer, skriver danska tidningen Politiken.

Dansk Sygeplejeråd skriver på sin hemsida att den extra miljarden till sjukhusen självklart är välkommen. Men att det varken är lösningen på vårdens strukturella problem eller sjuksköterskornas behov av ett kraftigt lönelyft, som förbundet fortsätter att strida för.

”Vi har nått långt”

Danska sjuksköterskan Luca Pristed berättar för Vårdfokus att han och kollegorna som strejkat vilt sedan i somras just nu funderar på hur de ska gå vidare. Hans syfte med aktionerna har varit att få de danska politikerna att förstå att bristen på sjuksköterskor går ut över patientsäkerheten. Frågan har fått större allmän uppmärksamhet, tycker han. Vården är just nu högt på danska politikers agenda.

”Vi har nått långt, vår kamp börjar bära frukt, men det är nu viktigare än någonsin att vi håller i”, skriver han till sina följare på Facebook.

För Luca Pristed är inte nöjd, varken med regionens beslutade tillskott till lönerna 2022 eller regeringens miljardsatsning, berättar han för Vårdfokus. Han är rädd att tillskottet kommer att användas av regionerna till att locka till mer övertidsarbete i stället för till nödvändiga förändringar. Han oroas också av att kommunerna lämnats utanför satsningen. Kort sagt anser han inte att politikernas svar är tillräckligt kraftfull.

– Nej, jag tycker inte det är tillräckligt. Vi står i en akut kris. Om det inte blir löst så kan det kosta patienters liv.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida