Pension

”Jobbet är min livlina”

”Jobbet är min livlina”
Lena Thilas Strand tycker fortfarande att jobbet känns meningsfullt. Foto: Gefle Dagblad.

Lena Thilas Strand har arbetat på intensiven på Gävle sjukhus i hela sitt yrkesliv. Nu är hon 69 och känner att hon fortfarande kan göra nytta.

Egentligen gick Lena Thilas Strand i pension vid 66, men hon hade inte tänkt sluta helt utan tog timanställning på en gång och så har det fortsatt. Hon lägger sitt eget schema och brukar ta två—tre pass i veckan, men helst inga nattpass. Sedan blir det även några extrapass när det fattas folk. Att träffa kollegor och patienter betyder mycket.

— Jag blev ensam för sju år sedan och tänkte att då fortsätter jag nog att jobba. Nu under pandemin kan jag säga att jobbet har varit min livlina. Jag har fem barnbarn som jag träffar av och till, men annars kan man ju inte umgås med folk. Jag tycker om att resa, men det kan man inte heller göra nu, säger hon.

Även om Lena Thilas Strand inte är rädd att bli smittad av covid på jobbet, har hon satt gränsen vid att inte arbeta på covid-iva. Under andra vågen var det dock varit väldigt många patienter även på den vanliga intensivvårdsavdelningen.

Samma arbetsplats i 42 år

Det har blivit samma arbetsplats i 42 år. Mycket har förändrats under den tiden, inte bara när det gäller den tekniska utvecklingen. Förr var det på sin höjd ett par personer per år som slutade för att byta jobb, nu är personalomsättningen betydligt högre.

— Jag är så tacksam för att jag alltid har trivts på mitt jobb. Man gör verkligen nytta och det är fantastiskt att se när patienterna blir friska och kan åka hem.

För Lena Thilas Strand har arbete efter 65 också inneburit att hon får bättre ekonomi som pensionär. Men även om hon trivs så börjar hon se slutet på sitt yrkesliv.

— Till hösten tror jag att jag slutar och blir pensionär på heltid.

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida