Vaccination

Pensionärer får vaccinpusslet att gå ihop

Pensionärer får vaccinpusslet att gå ihop
Agneta Colliander omgiven av sitt team på vaccinmottagningen i Hallsberg.

2019 gick Agneta Colliander i pension från jobbet som chef för laboratoriemedicinska kliniken på Universitetssjukhuset i Örebro. Men att sitta hemma och lägga tusenbitarspussel blev för tråkigt – nu pusslar hon scheman för vaccinationerna i Hallsberg i stället.

‒ Jag hade ingen aning om att det fanns så många alerta, pensionerade sjuksköterskor! Det är de som kommer att fixa så att befolkningen får vaccin mot covid. Bara vi nu får vaccinleveranser som utlovat så kommer vi att klara det här till midsommar, säger Agneta Colliander.

Hon är sprudlande och full av energi när hon berättar om sin nya arbetsplats – en gammal lagerlokal som byggts om till nod för vaccinationerna i Hallsberg där de kommer kunna vaccinera upp till 2 000 personer per dag. Nästan alla som arbetar här är pensionärer, precis som Agneta Colliander. Den äldsta sjuksköterskan är 77 år.

Agneta Colliander
Agneta Colliander var i fem år ordförande för yrkesorganisationen IBL, Institutet för biomedicinsk laboratorievetenskap. Foto: Anders Olsson

Agneta Colliander har en lång karriär bakom sig som biomedicinsk analytiker. Hon var i många år biträdande verksamhetschef för laboratoriemedicinska kliniken på Universitetssjukhuset i Örebro och hon var den första som lyckades få till en masterutbildning för biomedicinska analytiker.

Inget blev som det var tänkt

Visserligen hade Agneta Colliander sett fram emot pensionärslivet, att få mer tid för barnbarnen och att kunna resa, men när pandemin slog till blev ingenting som hon hade tänkt.

‒ Det blev väldigt tråkigt. Jag lade tusenbitarspussel och lyssnade på ljudböcker, men så såg jag att Region Örebro sökte personal som kunde bistå i arbetet med vaccinationerna och jag tänkte att någonting kan jag väl göra.

Det slutade med att Agneta Colliander blev platschef med ansvar för att bygga upp hela organisationen för vaccineringarna i Hallsbergs kommun. Vid sin sida har hon en gammal chefskollega som också gått i pension, Gunilla Hultberg.

Den gamla lagerlokalen har inretts med 14 vaccinationsbås, omklädningsrum för personalen, akutrum och beredningsrum. På rekordkort tid har allt kommit på plats, alla rutiner sitter och bemanningen är klar: läkare, sjuksköterskor och personal som sköter det administrativa.

Beredningen är komplicerad

Scheman är lagda för 65 sjuksköterskor, de flesta pensionerade, som arbetar med att vaccinera och att bereda sprutorna.

Vakter i dörren till vaccinmottagningen i Hallsberg.
Vaccinmottagningen i Hallsberg är inrymd i en stor lokal där det är gott om utrymme. Vakter ser till att det inte blir trängsel.

‒ Vi har ett särskilt beredningsrum för när man hanterar vaccinet ska man göra det ifred. Vi märkte att det är en lite knepig teknik. Man är tvungen att ha ett visst handlag, det är inte som att dra upp vilken spruta som helst. Det är också därför vi inte kan åka runt och vaccinera. Om du till exempel skakar ampullen slår du sönder RNA:t, så det måste hanteras väldigt varsamt, berättar Agneta Colliander.

Fyra ”superberedare” utbildades först och de har i sin tur fått utbilda andra sjuksköterskor.

De färdiga sprutorna lämnas ut några åt gången till båsen där en sjuksköterska vaccinerar och en administratör sköter all data, registrerar och ger en tid för dos nummer två. Allt för att det ska gå så snabbt och smidigt som möjligt.

Under några veckor har hemtjänstpersonal vaccinerats och nu har de även börjat vaccinera  80-plussarna i fas 2 enligt de turordningsregler som finns.

‒ Vi har redan haft några av dem här och de är så otroligt glada och tacksamma att äntligen få vaccin, säger Agneta Colliander.

Själva vaccinerade

Att få tag på tillräckligt mycket personal har gått oväntat bra, tycker hon. Men eftersom de flesta inte vill jobba heltid blir det mycket pusslande med scheman för att få det att gå ihop. Med så många äldre i arbetsstyrkan är det förstås också viktigt att de själva är vaccinerade.

‒ Ja, förutom att de kan vara oroliga för egen del så är många av dem sammanboende med en partner som kan vara ännu äldre eller i riskgrupp. Det är också så att skulle vi få in smittan i gruppen skulle det rasera alltihop och hota hela vaccinationsarbetet, säger Agneta Colliander.

Hon är timanställd året ut, men hoppas så klart att vaccinationerna ska bli klara i sommar. Och även om det blir långa arbetsdagar så saknar hon inte pensionärslivet just nu.

‒ Det här är jätteroligt, jag träffar så himla många trevliga människor och vi känner verkligen att vi gör en insats!

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida