Kamp och glädje i Afrikatrots ökande hot mot folkhälsan

Världens sjuksköterskor brottas mot aids, tuberkulos, könsrelaterat våld och ekonomisk kris. När International council of nurses, ICN, höll sin 24:e kongress i sydafrikanska Durban var temat att leda förändring och bygga hälsosammare nationer.

29 juli 2009

»I’m a good girl. Hur kan jag ha tuberkulos?» Gerry Elsdon, en av Sydafrikas största tv-stjärnor, berättar att hon hade en av de mest stigmatiserande sjukdomar man kan ha i stora delar av världen.

Gerry Elsdon stod på toppen av sin karriär. »I was the face of sunglasses; I was the face of police sunglasses – and even the face of Lux.« ?

– Hur tror ni att det kändes att drabbas av tuberkulos – en sjukdom som de flesta förknippar med aids och som därför är ett stigma??

Hundratals sjuksköterskor lyssnar till hennes berättelse – och de verkar förstå.?

Gerry Elsdon försökte bli gravid och när ingenting hände upptäcktes att hon hade tbc i livmodern. Hon förstod inte vad det innebar, och framförallt förstod hon inte när och hur hon kunde ha fått sjukdomen. Hur skamfylld den var stod klart för henne när hon letade efter närmaste tbc-klinik. ?

– Det visade sig att det fanns en klinik fyra minuter från min bostad – och jag hade ingen aning om det.?

Tbc-klinikerna i Sydafrika var väl dolda. Liksom patienterna. För att undvika att möta någon smög sig Gerry Elsdon till kliniken riktigt tidigt på morgonen. Klockan sex stod hon där, tillsammans med ytterligare 70 personer. ?

– Ni som bor i Sydafrika förstår varför. Här tillåter inte chefen en tillfällig arbetare att gå från arbetet för en medicinsk behandling.??

Hon beslöt att tackla skammen genom att gå ut i medierna och berätta som det var. »Jag är en stjärna med tuberkulos.« Det blev rabalder förstås – och spekulationer: Hade hon kanske hiv eller aids? Eller sökte hon publicitet? Men andra drabbade kom fram till henne på gatan: »Tack för att du har gjort det mindre skamfyllt att ha tbc.«?

Gerry Elsdon riktar en uppmaning till sjuksköterskorna i publiken:?

– Låt inte en patient som lider av tbc lämna kliniken med känslan av att bära bördan ensam. Utan stöd är det svårt att klara den stigmatisering den innebär.

Och till beslutsfattare:?

– Det finns inget stödprogram för tuberkulos i likhet med dem som finns för hiv/aids. Ändå finns sjukdomen i den luft vi andas och tar vi inte ansvar för att bekämpa den förlorar vi kampen. Jag vill använda min röst, mitt kändisskap och mitt vackra ansikte för att göra världen medveten om tbc.??

I Sydafrika, som är ett av de länder som har flest fall av tbc, dör varje år 112 000 personer i sjukdomen och över 450 000 nyinsjuknar. Bara omkring tio procent får behandling.?

– Det är en misshushållning av resurser. Det finns pengar men de satsas på andra saker, säger Gerri Elsdon.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida