Granskning: Specialistutbildning

Nytt hopp att fler yrkesgrupper kan bli specialister

Nytt hopp att fler yrkesgrupper kan bli specialister
Foto: Getty Images

Vårdförbundet vill se specialistutbildningar för röntgensjuksköterskor, biomedicinska analytiker och barnmorskor. ”Det skulle göra professionerna mer lockande”, säger Janí Stjernström, vice ordförande. En statlig utredning blåser nytt liv i frågan.

Röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker har länge kämpat för att få reglerade specialistutbildningar. Vårdförbundet driver frågan för dem, och även för barnmorskor. Barnmorska är en påbyggnad från sjuksköterska, men med egen legitimation och profession.

Janí Stjernström, vice ordförande i Vårdförbundet. Bild: Ulf Huett
Janí Stjernström, vice ordförande i Vårdförbundet. Foto: Ulf Huett

– De tre professionerna behöver få specialistutbildning på avancerad nivå. Utbildningarna behöver vara statligt reglerade med likvärdigt innehåll, säger Vårdförbundets Janí Stjernström.

Arbetskraftsbristen är stor inom yrkena och Janí Stjernström ser ett samband med att det saknas möjlighet att bli specialist.

– Det skulle göra det mer lockande att välja yrkena. Unga i dag börjar tidigt titta på vad det finns för karriärmöjligheter och löneutveckling i yrket innan de väljer.

Professionsföreningarna för röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker är eniga om att behovet är stort och att det är bråttom.

Maud Lundén, ordförande i Svensk förening för röntgensjuksköterskor. Bild: Privat
Maud Lundén, ordförande i Svensk förening för röntgensjuksköterskor. Foto: Privat

– Det är en ödesfråga för vår profession. Verksamheter och lärosäten är överens om att rollen behövs. Men av någon märklig anledning har vi inte fått gehör hos politikerna, säger Maud Lundén, ordförande i Svensk förening för röntgensjuksköterskor, och docent i radiografi vid Göteborgs universitet.

Regeringens tidigare särskilda utredare nobbade idén 2018. Nu har en ny statlig utredare fått i uppdrag att se över yrkesregleringarna.

– Jag sätter hopp både till den nya utredaren och till Nationella vårdkompetensrådet. Äntligen verkar någon ta tag i det. Regeringen har än så länge bara satsat på sjuksköterskors specialistutbildningar, inte på vår, säger Maud Lundén.

Flera lärosäten har tagit egna initiativ och skapat magister- och masterprogram för biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor. Maud Lundéns bedömning är att omkring 100 röntgensjuksköterskor har byggt sin egen specialistliknande utbildning.

– De blir väldigt eftertraktade både på klinikerna och på lärosätena.

Maud Lundén tror att specialiströntgensjuksköterskor kommer kunna bidra till att patienter snabbare får en avancerad och mer säker undersökning utförd på ett personcentrerat sätt.

Lyssna: Vårdfokuspodden om specialistutbildningar

Innehållet i det här blocket kan inte visas

Du har valt att inte acceptera cookies på vårdfokus.se, därför kan inte detta innehåll visas.

Ändra mina inställningar för cookies

– Tekniken utvecklas fort. Specialister kan optimera undersökningar, vara à jour med evidensbaserad radiologivård, och bidra med kompetenshöjning.

Vårdförbundet ser samma behov för biomedicinska analytiker och barnmorskor.

– Under pandemin blev biomedicinska analytikers arbete avgörande, när de analyserade miljontals prover. Kvinnovården är lågt prioriterad i dag. Inom båda fälten behövs fler med extra hög kompetens, också för forskningen, säger Janí Stjernström.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida