covidvaccin

Personal känner upprättelse efter andra vaccindos

Personal känner upprättelse efter andra vaccindos
Personalen vid Ivak ser den andra vaccindosen som en upprättelse, men hade önskat en ursäkt från Region Norrbotten. Arkivbild: Getty Images

Att få en andra vaccindos upplevs som en upprättelse för personalen vid Ivak i Piteå, som menar att de blev uthängda som vaccinfuskare av sin arbetsgivare. Men någon offentlig ursäkt blir det inte.

Som Vårdfokus tidigare rapporterat tackade 31 personer vid Ivak, Piteå sjukhus, ja till att få överblivna doser vaccin i januari. Det blev rikskänt senare när arbetsgivaren, Region Norrbotten, gick ut med ett pressmeddelande med skarp kritik om att vaccinationen skett utan godkännande. Personalen, som alla jobbar inom covidvården, kände sig orättvist behandlade och krävde en ursäkt. Men hittills har regionen bara sagt att de beklagar om någon känt sig utpekad.

I början av mars anmälde en av sjuksköterskorna i personalgruppen Region Norrbotten till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Personalen kände sig felbehandlade som patienter eftersom de inte hade fått den andra dosen, och för att de erbjöds vaccin från annat fabrikat, vilket strider mot ”alla rekommendationer och riktlinjer som finns”.

Men nu har samtliga 31 på Ivak fått sin andra dos. Patrik Flodström, skyddsombud för Vårdförbundet, säger att det innebär en viss upprättelse för personalen, och att de nu kan fokusera på andra saker än den infekterade konflikten. Men att regionen vägrar gå ut med en offentlig ursäkt väcker fortfarande irritation.

— Det är inget som görs över en natt, att vi kommer tillbaka och får en kanonarbetsmiljö. Vi försöker att hanka oss fram med våra lokala chefer, göra det bästa av situationen och bedriva så professionell vård som möjligt, säger Patrik Flodström till Piteå-Tidningen.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida