Krönika   |  Chefredaktören 21 december 2022

Michelle Wahrolén: Se till att alla i vården får sina elva timmar

Se till att alla i vården får sina elva timmar
Detta är opinionsmaterial

En människa behöver regelbunden vila och återhämtning för att hålla i längden. När nu en avtalsskärpning om antal timmar mellan arbetspass i vården kommer nästa år, värnas rätten till ett hälsosamt och hållbart arbetsliv ytterligare. Men det är en oceanångare som ska vändas, skriver Vårdfokus chefredaktör Michelle Wahrolén i sin krönika.

”Hon ska jobba på julafton. Börjar klockan 13”. En vän till mig suckar uppgivet över att hon inte kommer att kunna fira jul med sin partner i år heller men lägger snabbt till att värst är det förstås för den vårdanställda partnern som missar både skinkan, Kalle Anka och julklappsutdelningen. Känns det igen?

Att jobba i vården är för många ett 24/7-jobb där man många gånger får jobba när resten av samhället tar för givet att de får vara lediga, till exempel vid storhelger som jul och påsk. Det må så vara. Men att jobba pass på pass, till exempel först på kvällen och sedan direkt på morgonen därefter utan att få vila ordentligt håller inte längden. Fastän det förekommer i dag har det aldrig varit meningen att det ska vara så. I början av december blev det klart att det görs en skärpning i de Allmänna bestämmelserna, AB, om hur lång vilan mellan olika arbetspass ska vara. Från oktober nästa år är det inte längre möjligt att jobba pass efter pass utan att få minst elva timmar vila däremellan. Det handlar om att värna din rätt till ett hälsosamt och hållbart arbetsliv.

Lokala parter kommer nu få mycket att göra för att se till att detta efterlevs. Arbetsgivarna har ett omfattande jobb framför sig med att lägga om sina scheman. Ett hästjobb som borde har gjorts för länge sedan. För du som jobbar i vården ska inte behöva se till att den funkar genom att offra din hälsa och slitas ut.  Det är att ha ett väldigt kortsiktigt perspektiv av arbetsgivaren, även om detta har pågått under en längre tid. Dygnet har 24 timmar och livet består av mer än jobb. En människa behöver regelbunden vila och återhämtning för att hålla i längden. Oavsett om du jobbar på kontor, i industrin eller i vården är vi människor gjorda av samma byggstenar. På Vårdförbundets kongress i maj var arbetstider en fråga som diskuterades mycket. Det är ett faktum att arbetstider och scheman i vården varierar stort runt om i landet.

Vårdfokus har gjort en kartläggning om lokala arbetstidsavtal som synliggör de skillnaderna. Nattarbete kan till exempel variera mellan 27 och 33 timmar beroende på var i landet du jobbar. I andra branscher, till exempel i industrin är arbetstiderna bättre än i vården trots att arbetet är mer förutsägbart och inte heller innehåller den etiska stress som finns i vården. Så att se till att alla som jobbar i vården får minst sina lagstadgade elva timmar för vila och återhämtning mellan arbetspassen borde verkligen gå att få till även om det nu är en oceanångare som ska vändas.

Önskar dig en god jul och gott nytt år var du än befinner dig!

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida