Krönika   |  Chefredaktören 6 november

Michelle Wahrolén: Ta kontroll över din arbetsmiljö

Ta kontroll över din arbetsmiljö
Detta är opinionsmaterial

En god arbetsmiljö är a och o för att man ska trivas och prestera bra på jobbet. Men i många delar av vården är det en kamp att få till det. Som tur är finns flera framgångsrika exempel på hur man har lyckats förbättra arbetsmiljön. Flexibla scheman, förkortad arbetstid och inflytande är några.

Härom veckan var det arbetsmiljöveckan, vilket Vårdfokus uppmärksammade i flera artiklar. En god arbetsmiljö är a och o för att man ska trivas och prestera bra på jobbet. Men i många delar av vården  är det en kamp att få till en god arbetsmiljö. Hög arbetsbelastning i högt tempo, mycket övertid, kort om folk och lågt inflytande ger inte direkt de bästa förutsättningarna.

Det påverkar både den psykiska och fysiska hälsan negativt och i värsta fall leder det till utmattning. Det påverkar inte bara den enskilde utan hela vården och samhället. Det är ovärdigt.

Som tur finns det lösningar och också goda exempel att ta efter. Vid reproduktionsmedicin vid Karolinska sjukhuset upplevdes arbetsmiljön för två år sedan som kaotisk med hög arbetsbelastning i kombination med att de olika professionerna inte förstod varandra.

Det fanns heller inga skyddsombud som personalen kunde vända sig till.  Då bestämde man sig för att facken måste bli mer närvarande på arbetsplatsen och alla professioner gick samman och utsåg förtroendevalda från fyra olika fackförbund.

I dag träffar de förtroende­valda ledningen regelbundet för att diskutera arbetsmiljön och det tvärfackliga samarbetet har lett till att professionerna bättre förstår varandras förutsättningar och utmaningar. Kaoset vändes till kontroll och konflikterna transformerades till kommunikation.  

Det finns också flera framgångsrika bevis både i Sverige och internationellt där man har lyckats förbättra arbetsmiljön. Några exempel är magnetmodellen som lägger stor vikt vid sjuksköterskornas delaktighet i beslutsprocesser, stödjande ledarskap och möjligheter till professionell utveckling.

Förkortade arbetspass och flexibla scheman är en annan framgångsfaktor.  Flera sjukhus och vårdcentraler på Island har med goda resultat infört sex timmar arbetsdag och flexibla scheman för att minska stress och utbrändhet.

Det finns även enskilda svenska exempel på liknande åtgärder. Sjuksköterskedrivna team och ökat ansvar är ytterligare ett sätt. Genom att delegera större ansvar till sjuksköterskor och göra dem till teamledare kan de arbeta mer självständigt och känna sig mer delaktiga i vårdprocessen.

Även som enskild kan du påverka trots att mycket ligger utanför din kontroll. Prata med skyddsombuden om arbetsmiljöfrågor och risker. Våga också säga ifrån om arbetsbelastningen blir ohållbar.

Även som enskild kan du påverka trots att mycket ligger utanför din kontroll. Prata med skyddsombuden om arbetsmiljöfrågor och risker.

Genom att skapa en stödjande arbetsmiljö där man hjälper varandra och delar tips för att hantera svåra situationer lyfts arbetsmiljön och känslan av isolering minskas. Var inte heller rädd att ge konstruktiv feedback till dina chefer. Det ger dem insikt i dina utmaningar.

Våga också säga ifrån om arbetsbelastningen blir ohållbar och be om hjälp från chefen att prioritera vilka uppgifter som är mest akuta. Och försök ta pauser, även fast det är svårt. Bara en så liten kort andningspaus kan göra skillnad för ditt välbefinnande.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida