Magnetsjukhus

Hon undersöker om magnetmodellen funkar i kommunens vård

Hon undersöker om magnetmodellen funkar i kommunens vård
Lisabet Wieslander är omvårdnadsforskare i Sundsvalls kommun. Bild: Therese Ny.

Forskaren Lisabet Wieslander ska ta reda på hur man kan införa magnetmodellen, känd från amerikanska sjukhus, till en nära vård i en svensk kommun. Då krävs att sjuksköterskorna får utvecklas, arbeta självständigt, evidensbaserat och trivs.

Vad handlar din forskning om?

– Jag undersöker hur magnetmodellen fungerar i kommunal vård och omsorg. Den är mest testad i sjukhusmiljö. Det finns studier från hemsjukvården i USA. De fem magneterna är förutsättningar som lockar och håller kvar sjuksköterskor, vilket också ska leda till mätbar excellent vård.

Hur långt har du hunnit?

– Det finns preliminära resultat från våra två testboenden i Sundsvall. De visar att personalen behöver arbeta närmare varandra i teamet. Vårt projekt har mest fokus på sjuksköterskor, som kommer kunna lyfta andra i sin roll.

– Vi har gjort en Gap-analys för att undersöka hur nära magnetmodellen vi ligger. På vissa områden når vi ganska bra upp till målen. Det gäller att vi har fackföreningar och reglerade arbetstider, vågar säga ifrån och skriva avvikelser.

Vad behöver ni förbättra för att bli mer magnetiska?

– Det behövs tydlig struktur för kompetensutveckling och till livslångt lärande, med fler specialistsjuksköterskor och masterutbildade för att vi ska bli bättre på att arbeta evidensbaserat och stärka vårdkvaliteten. Sjuksköterskor ska bli mer delaktiga i verksamhetsutvecklingen.

Så gott som fullbemannade

Vad är sjuksköterskans betydelse i teamet?

– Sjuksköterskan ska ingå i chefsgruppen. Sjuksköterskans roll som ledare och även utbildare är mycket viktig då en del omsorgspersonal är outbildad. Utbildning kan gälla nutrition, munvård, läkemedel, trycksår och olika sjukdomstillstånd som hjärtsvikt.

Vad pågår nu?

– Vi har startat magnetteam. De får föreläsningar, är med och bestämmer och genomför förbättringsarbeten. En fördel är att vi just nu är så gott som fullbemannade, med flera hundra sjuksköterskor inom kommunen, varav 20 ingår i magnetprojektet.

Vårdfokus har också besökt Nordens första magnetsjukhus. Så här formulerar de de fem magneterna, som också finns i svensk version här.

Så fungerar de fem magneterna

Fem magneter får sjuksköterskor att dras till en arbetsplats och stanna, enligt amerikansk forskning. Så här har de formulerats på sjukhuset i Helsingfors i korthet.

Högklassig professionell verksamhet

Vårdpersonalen har definierat vad som är viktigt: ge patientcentrerad vård med genuin omsorg, arbeta självständigt och samtidigt i team.

Utmärkta resultat

Systematiska mätningar av vårdkvalitet, som fallrisk, trycksår, infektioner, smärtbehandling och malnutrition.

Dessutom mäts patientnöjdhet, sjuksköterskors arbetstillfredsställelse, ledarskap och resultat av forskning.

Strukturer som ger styrka

Kontinuerlig utveckling av sin yrkeskompetens.  Stödprogram för intern och extern fortbildning. Möjligt att avancera med karriärmodeller.

Ny kunskap, innovationer och förbättringar

Centrum för vård- och hälsoforskning leds sjukhusövergripande, med syfte att också öka användningen av de nya rönen i vården. Vårdnära innovationer från personalen uppmuntras och presenteras regelbundet.

Gott ledarskap

Sjuksköterskor ingår i chefsgrupper och expertgrupper på alla nivåer av beslutsfattande som rör vården. Från chefssjuksköterskan i sjukhusledningen till vårdavdelningar.

Endast American Nurses Credentialing Center (ANCC) utser magnetsjukhus. I USA är 10 procent av sjukhusen magnetcertifierade, 581 sjukhus. I övriga världen finns 16 magnetsjukhus i 11 länder.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida