Granskning: Pandemins pris

Vårdförbundet: Oroande att det saknas statistik över dödsfall

Vårdförbundet: Oroande att det saknas statistik över dödsfall
– De som ställt upp i vården och fått långvariga men ska inte behöva höra att de kanske inte smittades på jobbet. Det är hemskt, säger Sineva Ribeiro. Foto: Ulf Huett

De vårdade patienter med covid och dog sedan själva. Tre sjuksköterskors dödsfall har anmälts som arbetsskada i Sverige. Men det kan vara fler som fått sätta livet till, menar Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro, som är kritisk till myndigheternas bristande koll.

Sineva Ribeiro menar att svensk vårdpersonal utsatts för stora risker under pandemin. Vårdfokus granskning visar också att pandemin fått ett högt pris bland dem som jobbar i vården. Antalet anmälda arbetssjukdomar har till exempel ökat med över 1 000 procent under pandemin.

– Livsviktiga yrken sattes i frontlinjen från första dagen i pandemin, utan tillräckligt skydd. Ibland räckte inte utrustningen och nästan hela första året var sjukvårdspersonalen ovaccinerad, och många smittades, säger Sineva Ribeiro.

När sjukvårdspersonalen sedan insjuknar och får långvariga hälsoproblem kan det inte ifrågasättas att de har smittats på arbetet, menar hon.

– De som vårdat de svårast sjuka och sedan själva insjuknat har självklart blivit smittade på jobbet och deras anmälningar ska bedömas så. Politiker och arbetsgivare borde ha reglerat att det ska bedömas som arbetsskador. Man gör fortfarande inte det, trots att Världshälsoorganisationen klassar covid som en smittsam sjukdom och orsak till arbetsskada.

”Följde alla restriktioner privat”

Sineva Ribeiro menar att de som ställt upp i sjukvården och fått långvariga men, eller deras efterlevande, inte ska behöva höra att de kanske inte smittades på jobbet.

– Det är hemskt. De som själva arbetade med covidsjuka följde alla restriktioner privat. De vågade knappt ta bussen till jobbet, utan tog bil, cykel eller blev skjutsade. Ändå pratas det om att de kan ha smittats på fritiden.

”Det oroar mig att det inte finns svensk statistik på hur många i vårdpersonalen vi förlorat. Mina internationella kollegor har full koll.”

Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet

Det finns tre anmälda dödsfall till Arbetsmiljöverket gällande sjuksköterskor som arbetat med covidsjuka, smittats och sedan avlidit. Men myndigheten poängterar att det inte är klargjort att de blivit smittade på jobbet.

­– Det oroar mig att det inte finns svensk statistik på hur många i vårdpersonalen vi förlorat. Mina internationella kollegor har full koll. Vår organisations bedömning är att omkring 10 till 15 medarbetare inom sjukvård och social omsorg har avlidit, säger Sineva Ribeiro.

”Tappade fokus”

Hon tycker att de olika myndigheterna har blandat ihop sina ansvarsområden under pandemin.

– Det har blivit rörigt att avgöra sådana här frågor då Folkhälsomyndigheten, Arbetsmiljöverket och Socialstyrelsen börjat bestämma över varandra. Det har försvårat det fackliga arbetet. Arbetsmiljöverket ska se till att lagstiftningen som finns för att skydda dem som arbetar på riskfyllda jobb följs. Jag tycker att de tappade det fokuset, inte minst vad gäller skyddsutrustning.

Hon tar händelsen på äldreboendet Serafen i Stockholm som ett exempel. Där tog fackförbundet Kommunal strid för att få munskydd, men myndigheterna sänkte i stället kraven på skyddsutrustning.

– Vårt intryck är att där fick även arbetsgivarna, Sveriges kommuner och regioner, inflytande över myndigheterna. Det blev ingen JO-kritik, men situationen var oklar.

Innehållet i det här blocket kan inte visas

Du har valt att inte acceptera cookies på vårdfokus.se, därför kan inte detta innehåll visas.

Ändra mina inställningar för cookies

Samtidigt har vårdpersonalen pressats hårt under pandemin. På många håll i 12-timmarspass, på nya avdelningar, med nya kollegor.

– Jag oroar mig för våra medlemsgruppers psykiska hälsa. De bär på trauman liknande dem man ser hos soldater. De ser sin trötta kollega jobba dubbla pass, de vet att de inte hunnit vända patienten som ligger i bukläge på fem timmar.

Hon menar att vårdpersonalen bär på en stark etisk stress, för att de länge känt sig otillräckliga.

– Jag är orolig att kollegor ska tappa livsgnistan. Eller att de en dag bara bestämmer sig för att ”så här vill jag inte jobba — det förstör min egen hälsa”.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida